ΚΟΣΜΟΣ

Ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ θα δικαστεί στην Ισπανία

Ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ θα δικαστεί στην Ισπανία
Ο Γκαρικόιτθ Ασπιάθου, γνωστός και ως «Τσερόκι»...

Ο Γκαρικόιτθ Ασπιάθου, γνωστός και ως «Τσερόκι», πρώην στρατιωτικός ηγέτης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, μεταφέρθηκε σήμερα προσωρινά από τη Γαλλία στην Ισπανία, έπειτα από αίτημα της ισπανικής δικαιοσύνης.

Ο «Τσερόκι» θα παραμείνει στην Ισπανία για ένα διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να δικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα του επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Gruppo Correo, Ενρίκε Ιμπάρα, το 2002.

Οι ισπανικές αρχές κατηγορούν το στέλεχος της ΕΤΑ για 21 διαφορετικές υποθέσεις. Επίσης, κατηγορείται ότι διέταξε τη θανατηφόρα βομβιστική ενέργεια, με δύο θύματα, εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπαράχας στη Μαδρίτη το 2006, θέτοντας τέλος στην εκεχειρία που τηρούσε η οργάνωση.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταφορά του «Τσερόκι» στην Ισπανία από την ημέρα της σύλληψής του, το Νοέμβριο του 2008 στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Κατά την προηγούμενη προσαγωγή του ενώπιον των Iσπανών δικαστών, το Σεπτέμβριο του 2009, ο ίδιος είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.