ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι κατάφεραν οι τρεις Βρετανίδες μαθήτριες να ενταχθούν στο ΙΚ

Έτσι κατάφεραν οι τρεις Βρετανίδες μαθήτριες να ενταχθούν στο ΙΚ

Ο ξένος πράκτορας που βοήθησε τρεις Βρετανίδες μαθήτριες να μεταβούν στη Συρία στις 17 Φεβρουαρίου για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος είναι Σύρος και εργάζεται για λογαριασμό μιας από τις χώρες που συμμετέχουν στην διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο άνθρωπος που συλλάβαμε είναι κάποιος που εργάζεται για την υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας του συνασπισμού», είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο άνθρωπος αυτός «έχει τη συριακή υπηκοότητα», συνέχισε, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του συνέλαβε ένα πρόσωπο «που βοήθησε τις τρεις Βρετανίδες έφηβες να περάσουν στη Συρία» μέσω της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο πράκτορας αυτός δεν είναι από τις ΗΠΑ ή κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ανέφερε σήμερα ότι ο πράκτορας αυτός έχει την καναδική υπηκοότητα, όμως την πληροφορία αυτή είχε διαψεύσει ήδη από χθες η Οτάβα, όπου μια επίσημη πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο «το πρόσωπο αυτό δεν είναι καναδός υπήκοος», «ούτε εργάζεται για την SCRS», την υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά.

Τρεις φίλες, η Καντίζα Σουλτάνα, 16 ετών, η Σαμίνα Μπέγκουμ και η Αμίρα Αμπάσε, ηλικίας 15 ετών, κατάφεραν να περάσουν στη Συρία στις 17 Φεβρουαρίου αφού ταξίδεψαν με αεροπλάνο από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια μετέβησαν με λεωφορείο ως την τουρκική πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα συριακά σύνορα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν οι τουρκικές αρχές.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ανακοινώσουν την αναχώρηση των τριών εφήβων.

Χιλιάδες μαχητές από περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ αυτών η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στο ΙΚ και άλλες ακραίες οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, με πολλούς από αυτούς να καταφέρνουν να φτάνουν στις περιοχές αυτές μέσω της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει επισημάνει ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να εμποδίσει το πέρασμα επίδοξων τζιχαντιστών στη Συρία μέσω του εδάφους της, αναφέροντας κυρίως ως παράδειγμα την περίπτωση των τριών αυτών μαθητριών.

Σχετικές ειδήσεις