ΚΟΣΜΟΣ

«Σχολές» τζιχαντιστών το Ιράκ και η Συρία

«Σχολές» τζιχαντιστών το Ιράκ και η Συρία

Περισσότεροι από 25.000 ξένοι μαχητές έχουν ενταχθεί στις τάξεις ένοπλων οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Μαχητές από τουλάχιστον 100 χώρες έχουν ταξιδέψει σε περιοχές όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη και το Πακιστάν για να ενταχθούν σε αυτές τις οργανώσεις.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εισροή ξένων μαχητών στις χώρες αυτές "είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία".
Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός αυτό συνιστά τόσο μία άμεση όσο και μία μακροπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο αριθμός των ξένων μαχητών "αυξήθηκε δραματικά" --κατά 71%-- από τα μέσα του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Η Συρία και το Ιράκ έχουν γίνει--όπως αναφέρεται στην έκθεση--"αληθινές σχολές ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης των εξτρεμιστών" κι εκεί βρίσκονται περίπου 22.000 ξένοι μαχητές.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι μία ήττα του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη έμπειρων μαχητών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, υπάρχουν 6.500 μαχητές στο Αφγανιστάν και εκατοντάδες στην Υεμένη, τη Λιβύη και το Πακιστάν, σύμφωνα με την έκθεση που προσθέτει ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν μεταβεί εκεί από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Ακόμη, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό μαχητών προερχόμενων από τις Μαλδίβες, την Φινλανδία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Σχετικές ειδήσεις