ΚΟΣΜΟΣ

Time: Πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός

Time: Πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός

Ποιο μέρος του πλανήτη θα «χτυπήσει» ο επόμενος μεγάλος σεισμός – Τι υποστηρίζει ειδικός επιστήμονας

Εδώ και χρόνια, οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την περιοχή των Ιμαλαΐων, ανάμεσα στην Ινδία και το Νεπάλ. Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός που βίωσε η περιοχή πριν από αυτόν του Σαββάτου συνέβη το 1934, είχε μέγεθος περίπου 8 Ρίχτερ και σκότωσε 10.000 ανθρώπους.

Ο ειδικός επιστήμονας Hari Kumar, περιφερειακός συντονιστής στον οργανισμό GeoHazards International, μίλησε για τον καταστροφικό σεισμό του Νεπάλ στο περιοδικό Time και προέβλεψε τις χώρες και τις πόλεις του πλανήτη, στις οποίες είναι πιθανόν να εκδηλωθεί μια παρόμοια ισχυρή σεισμική δόνηση.

nepal earthquake aftermath 1

«Αν και είναι αδύνατον να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε ή πού θα συμβούν μεγάλοι σεισμοί, οι περιοχές στις οποίες η έντονη και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα συναντά τη φτώχεια και την υπανάπτυξη, είναι πιο επιρρεπείς στην καταστροφή», δήλωσε ο ειδικός επιστήμονας θέλοντας να δείξει πώς τα αποτελέσματα ενός φονικού σεισμού σε υπανάπτυκτες χώρες θα είναι πολύ σφοδρότερα.

Ο Ινδός επιστήμονας τόνισε ότι από ανάλογο μεγάλο σεισμό στο μέλλον κινδυνεύουν οι πόλεις του Νεπάλ, καθώς και αρκετές περιοχές σε Ινδία, Πακιστάν και Μπουτάν, όπου είναι έντονη η δραστηριότητα τεκτονικών ρηγμάτων στο υπέδαφός τους και δεν έχουν έτοιμο το κρατικό τους μηχανισμό για τέτοια περίπτωση.

«Δεν είναι ότι το Νεπάλ δεν γνώριζε το πρόβλημα, αλλά ήταν τόσο τεράστιο, που δεν ήξεραν από πού να αρχίσουν» , αναφέρει στον Time o Hari Kumar για την καταστροφή που σημειώθηκε στη χώρα, προσθέτοντας, «Η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να κάνει τα υφιστάμενα κτήρια ανθεκτικά στους σεισμούς, η κυβέρνηση εργάζεται ενάντια στον χρόνο».

Οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, καθώς η γειτονική μας Τουρκία και ειδικά η Κωνσταντινούπολη συμπεριλαμβάνονται στις χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον πρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Brian Tucker, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό. Η διαφορά, ωστόσο, έγκειται στο ότι αυτές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τα κτήρια, όσο και για την εκπαίδευση των πολιτών σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Σχετικές ειδήσεις