ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στους δρόμους χιλιάδες Κούρδοι που πανηγυρίζουν για τις επιδόσεις του HDP στις εκλογές

Τουρκία: Στους δρόμους χιλιάδες Κούρδοι που πανηγυρίζουν για τις επιδόσεις του HDP στις εκλογές

Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία το βράδυ της Κυριακής (7/6), ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το HDP φαίνεται πως ξεπερνά το όριο του 10% και εισέρχεται για πρώτη φορά ως κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί άλλο, (δεν θα ανεχθεί άλλο) τον Ερντογάν και την οργή του» δήλωσε η Σεϊράν Ντεμίρ, μία 47χρονη νοικοκυρά που βγήκε κι εκείνη για να πανηγυρίσει και μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που δε μπορώ καν να μιλήσω φυσιολογικά» τόνισε η ίδια.

Λόγω των πανηγυρισμών η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλές περιοχές της πόλης. Νεαροί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα κρατούσαν σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος, ενώ ορισμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Δύο ημέρες νωρίτερα, εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν προκαλέσει το χάος σε μία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.

«Ο λόγος που το HDP κέρδισε τόσες πολλές ψήφους είναι ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες» δήλωσε ο 25χρονος Σιάρ Σεντζί.

«Έχει αγκαλιάσει (τους πολίτες) όλων των γλωσσών, των εθνικοτήτων και τους πιστούς όλων των θρησκειών και τους υποσχέθηκε την ελευθερία».

Η είσοδος του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην τουρκική εθνοσυνέλευση- κατά το παρελθόν οι υποψήφιοί του συμμετείχαν στις εκλογές σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν- ενδέχεται να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ζοφερών εποχών, προβληματιζόμουν για το αν θα ξαναέβλεπα ποτέ τους Τούρκους και τους Κούρδους να ζουν με ομοψυχία. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό συνέβη» σημείωσε ο ο 63χρονος Ερσίν.

«Τώρα δεν θέλουμε ούτε μία σφαίρα να πέσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί στο κοινοβούλιο».

Σχετικές ειδήσεις