ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Δύο διοικητές του στρατού σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στο Ραμάντι

Ιράκ: Δύο διοικητές του στρατού σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στο Ραμάντι

Δύο υψηλόβαθμοι διοικητές του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στην πόλη Ραμάντι της επαρχίας Άνμπαρ, όπου φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά των εξεγερμένων, δήλωσε ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος και αστυνομικές πηγές.

Ο στρατός και η αστυνομία, υποστηριζόμενοι από σιίτες παραστρατιωτικούς, μαχητές σουνιτικών φυλών και αεροπορικές επιδρομές τού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνασπισμού, πολεμούν για να ανακαταλάβουν την πόλη Ραμάντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, από τους σουνίτες αντάρτες. Η πρόοδος είναι αργή.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Διοίκησης των Επιχειρήσεων της Άνμπαρ, υποστράτηγος Αμπντέλ Ραχμάν Άμπου Ράγκιφ και ο ταξίαρχος Σάφιν Αμπντέλ Ματζίντ, επικεφαλής της δέκατης μεραρχίας, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στην περιοχή Τζεράισι, δυτικά της Ραμάντι, μαζί με άλλους τρεις ανθρώπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ.

Ο Ρασούλ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως ο στρατός αναχαίτισε ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά με στόχο τις δυνάμεις του στρατού, "όμως η έκρηξη που ακολούθησε τούς έκανε μάρτυρες". Τουλάχιστον άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, είπε.

Σε μια δήλωση που ανέβασαν στο διαδίκτυο υποστηρικτές του, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο ένα κύριο αρχηγείο του στρατού, "γυρεύοντας εκδίκηση" για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου μαχητή σε μάχη εκεί κοντά.

Είπε πως στην επίθεση ενεπλάκησαν τέσσερα αυτοκίνητα-βόμβες και πυρά πολυβόλου και σκότωσε δεκάδες "αρνητές" αξιωματικούς και στρατιώτες, όπως αποκαλεί τους σιίτες.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των διοικητών και είπε πως θα "ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να νικήσουμε τον εχθρό και να εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος".

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο βόμβα που είχε στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη Μπάτζουα, 15 χλμ. βορειοδυτικά του Κιρκούκ. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Σχετικές ειδήσεις