ΚΟΣΜΟΣ

Η συνταρακτική ιστορία ενός πρόσφυγα μέσα από ένα φωτογραφικό καρέ (photos)

Η συνταρακτική ιστορία ενός πρόσφυγα μέσα από ένα φωτογραφικό καρέ (photos)

Παρά το κλισέ της έκφρασης, όντως πρόκειται για μία εικόνα (από τις αμέτρητες τέτοιου είδους) που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις: Η φωτογραφία του πρόσφυγα με την κόρη του στην αγκαλιά συγκλόνισε και, όπως αποδείχτηκε, ευαισθητοποίησε τους χρήστες του διαδικτύου.

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ένας ταλαιπωρημένος πατέρας από τη Συρία που περιπλανιέται στους δρόμους της Βηρυττού, κρατώντας με το ένα χέρι την κόρη του – η οποία έχει κουρνιάσει στην αγκαλιά του και κοιμάται – και στο άλλο μερικά στυλό που θα του εξασφαλίσουν μετά βίας το ψωμί της ημέρας: Τη φωτογραφία, εύγλωττη της οδύσσειας ενός από τους πολλούς Σύρους πρόσφυγες, πόσταρε στο Twitter ένας ακτιβιστής και, μοιραία, έκανε το γύρο του κόσμου.

Abdul and Reem 2

Ο ακτιβιστής Γκισούρ Σιμόναρσον από τη Νορβηγία «βομβαρδίστηκε» με μηνύματα από χιλιάδες αγνώστους, οι οποίοι δήλωναν συγκλονισμένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν τον άνδρα. Έτσι, ο ακτιβιστής άρχισε να τον αναζητά.

Μέσω Twitter ξεκίνησε εκστρατεία για τον εντοπισμό του με το hashtag #BuyPens και, εντός τριάντα λεπτών, κάποιος επικοινώνησε μαζί του ενημερώνοντάς τον πως γνώριζε τον Σύρο πρόσφυγα.

Twitter

Επρόκειτο για τον Αμπντούλ, μόνο πατέρα δύο παιδιών, 9 και 4,5 χρόνων, ο οποίος κατάφερε να φύγει από τον μαρτυρικό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού – οι κάτοικοι του οποίου, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολιορκίας από το συριακό στρατό, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, με τις ασθένειες, το λιμό και το θάνατο να έχουν αποδεκατίσει τον πληθυσμό του.

Yarmuk

Μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώθηκαν πάνω από 15.000 ευρώ, χρήματα που όσο περνούν οι ώρες πολλαπλασιάζονται.

Είναι ένας από τους χιλιάδες Σύρους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να ξεφύγουν όχι μόνο από το Ισλαμικό Κράτος που εξακολουθεί να ελέγχει με σιδηρά πυγμή πολλές περιοχές της χώρας αλλά και από το συριακό στρατό που συναγωνίζεται σε αγριότητα τους τζιχαντιστές. Τουλάχιστον, ο Αμπντούλ και τα παιδιά του, μέσω της συγκινητικής ανταπόκρισης του κόσμου, θα έχουν τη (σπάνια για πολλούς) ευκαιρία μίας νέας αρχής...

Σχετικές ειδήσεις