ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Χιλή - Αυτόπτης μάρτυρας: «Είδα τη θάλασσα να ανεβαίνει ξαφνικά»

Σεισμός στη Χιλή - Αυτόπτης μάρτυρας: «Είδα τη θάλασσα να ανεβαίνει ξαφνικά»

Η 35χρονη Tordecilla Jorquera μένει στο Los Vilos της Χιλής, αρκετά κοντά στο επίκεντρο του πανίσχυρου σεισμού μεγέθους 8,3 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

Ο ισχυρός σεισμός, που διήρκησε περίπου 3 λεπτά, έγινε αισθητός μέχρι και το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με την απόσταση από το επίκεντρο να είναι περίπου 1.110 χλμ!

5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1 εκατ. άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, καθώς υπάρχει φόβος δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού, αλλά και της Χαβάης, της Καλιφόρνιας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η Jorquera μίλησε στο BBC περιγράφοντας της δραματικές στιγμές που έζησε στο σπίτι της, όταν είδε τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και τα κύματα, ύψους 2 περίπου μέτρων, να πλησιάζουν τα σπίτια.

Όπως αναφέρει η Jorquera εγκατέλειψε το σπίτι της και με την οικογένειά της κατέφυγε σε ένα λόφο.

«Μας πήρε 10 λεπτά να φτάσουμε εκεί, μέσα στον τρόμο και την αγωνία. Άνθρωποι έτρεχαν και κανένας δεν ήξερε τι θα συμβεί», λέει.

8 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος έπληξε τη Χιλή και οι αρχές έχουν ακυρώσει το συναγερμό για τσουνάμι σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αν και ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει.

Σχετικές ειδήσεις