ΚΟΣΜΟΣ

Μαϊμού μηνύει φωτογράφο για τα δικαιώματα της selfie της

Μαϊμού μηνύει φωτογράφο για τα δικαιώματα της selfie της

Μερικά χρόνια πριν, το 2011 ο φωτογράφος Ντέηβιντ Σλέιτερ άφησε τον εξοπλισμό του σε ένα σημείο όπου ξεκουράζονταν μια ομάδα πιθήκων. Ένας από αυτούς πήγε εκεί και άρχισε να περιεργάζεται την κάμερά του.

Στο πρώτο κλικ οι υπόλοιποι πίθηκοι τρομοκρατήθηκαν αλλά ο πίθηκος-φωτογράφος συνέχισε να πατάει το κουμπί από περιέργεια. Κάποια φωτογραφία του πέτυχε και κάπως έτσι είχαμε την πρώτη selfie πιθήκου. Η φωτογραφία φυσικά και έγινε viral και κάπου εκεί άρχισε και η διαμάχη για το ποιος έχει τα δικαιώματα αυτής της φωτογραφίας.

Κανονικά είναι αυτός που πατάει το κουμπί που έχει και την πνευματική ιδιοκτησία. Η Wikimedia που πόσταρε τις φωτογραφίες υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει μόνο για τους ανθρώπους . Το αμερικανικό γραφείο για τα Πνευματικά Δικαιώματα συμφώνησε.

Όμως η οργάνωση Peta – People for the Ethical Treatment of Animals – διαφωνεί και τώρα σέρνει εκ μέρους του πιθήκου, όπως υποστηρίζει στα δικαστήρια τον Σλέιτερ και ζητά η χρήση της φωτογραφίας να γίνεται και να πληρώνονται δικαιώματα τα οποία θα πηγαίνουν για την προστασία των πιθήκων.

Σχετικές ειδήσεις