ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή δεδομένων: «Το ρωσικό Airbus δεν διαλύθηκε στον αέρα»

Ανατροπή δεδομένων: «Το ρωσικό Airbus δεν διαλύθηκε στον αέρα»

Το μυστήριο γύρω από τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus A321 καλά κρατεί – Οι Αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι το μοιραίο αεροσκάφους ανατινάχτηκε στον αέρα

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η πτήση που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά οδηγώντας στο θάνατο 224 επιβαίνοντες, διαλύθηκε εν πτήσει, ωστόσο οι Αιγύπτιοι ειδικοί διαψεύδουν αυτό το σενάριο κατηγορηματικά, δίνοντας νέα τροπή στο θρίλερ.

2E0F5EA300000578 3301094 Experts have been testing wreckage for explosive residue to dete a 33 1446563440646

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς Ρώσων αξιωματούχων ότι το ρωσικό αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Ράχμι επιβεβαίωσε ότι το Airbus A321 που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.

«Δεν καταγράφηκε καμία επικοινωνία μεταξύ του κυβερνήτη και των πύργων ελέγχου στην οποία να ζητά κάτι», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ο Ράχμι πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνών, στην οποία εκτός από τους Αιγύπτιους ειδικούς μετέχουν και εμπειρογνώμονες από την Ρωσία, την Ιρλανδία (τη χώρα όπου ήταν καταχωρημένο το αεροσκάφος) και την κατασκευάστρια Airbus, επέστρεψε σήμερα το πρωί στο σημείο της τραγωδίας. Αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή αυτή, ενδεχομένως αργότερα σήμερα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν στην ανάλυση του περιεχομένου των μαύρων κουτιών, εξήγησε.

2E10DD5100000578 3301094 This section of cockpit was one of 12 wreckage sites spread acro a 2 1446563094964

Πηγές της ερευνητικής επιτροπής έχουν δηλώσει ότι οι καταγραφείς έχουν βρεθεί σε καλή κατάσταση και μπορεί να παράσχουν χρήσιμα στοιχεία.

Ο Ράχμι τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε εν πτήσει. «Θα είναι μια μακρά διαδικασία και δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελέσματα όσο συνεχίζεται», σημείωσε.

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων σημαίνει, για πολλούς ειδικούς, ότι διαλύθηκε αιφνιδίως. Έχουν διατυπωθεί μάλιστα διάφορες θεωρίες για να εξηγηθεί το δυστύχημα: από πυραυλική επίθεση, έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ή δομική αστοχία.

2E10F4B200000578 3301094 image a 50 1446564596642

Μια οργάνωση που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και εδρεύει στο Σινά ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέρριψε το Airbus σε αντίποινα για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε ύψος 30.000 ποδών. Μια πηγή της επιτροπής που αναλύει τα μαύρα κουτιά είπε την Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε απ' έξω. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν είναι σωστό να συνδέεται η συντριβή με τη στρατηγική που ακολουθεί η Μόσχα στη Συρία.

Ο επικεφαλής του κέντρου υγείας του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ Μεντχάτ Καντίλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι σοροί των τελευταίων 28 ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής στάλθηκαν σήμερα στη Μόσχα με στρατιωτικό αεροσκάφος, μαζί με διάφορες αποσκευές και προσωπικά είδη των θυμάτων.

Τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή

Φρικιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Daily Mail, το αεροσκάφος λίγο πριν κάνει τη «βουτιά» από τα 31.000 πόδια έκανε μια βίαιη κίνηση πάνω και κάτω.

2E0FF61200000578 3301094 Investigators have to work out exactly when each piece broke awa a 20 1446563369955

Μάλιστα, η τρύπα που δημιουργήθηκε στην ουρά του αεροσκάφους φαίνεται ότι «ρούφηξε» πολλούς από τους επιβάτες, οι οποίοι ήταν ακόμα δεμένοι στα καθίσματά τους, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι πέφτουν...

«Ασυνήθιστοι ήχοι» στο πιλοτήριο

Από το πρωί της Τρίτης (03/11) τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι από την εξέταση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους προκύπτει ότι πριν από τη συντριβή, «ασυνήθιστοι ήχοι» ακούγονταν από το εσωτερικό του Airbus.

Αρχικά, ακούγονται φυσιολογικές συζητήσεις στο πιλοτήριο αλλά στη συνέχεια, καταγράφονται ήχοι ασυνήθιστοι για μια πτήση ρουτίνας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, «υπήρξε μια ξαφνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που προκάλεσε τον αιφνιδιασμό του πληρώματος το οποίο δεν πρόλαβε να στείλει σήμα κινδύνου».

Σχετικές ειδήσεις