ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ξενοφοβική διαδήλωση του AfD στο κέντρο του Βερολίνου

Μεγάλη ξενοφοβική διαδήλωση του AfD στο κέντρο του Βερολίνου

Περισσότερα από 3.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), στο κέντρο του Βερολίνου, διαμαρτυρόμενοι κατά της Μέρκελ και των κινήσεων της κυβέρνησης στο θέμα του προσφυγικού.

Οι 3.500 ακροδεξιοί υποστηρικτές του (AfD) βρήκαν απέναντι τους, κατά την συγκέντρωσή, περίπου 1.000 αντιδιαδηλωτές αριστερών οργανώσεων με συνθήματα κατά του ρατσισμού, ενώ υπήρξε ένταση, που όμως με την ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας απέτρεψε συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Η πορεία του AfD εναντίον της πολιτικής στο προσφυγικό είχε διοργανωθεί ως επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα -οι επικρίσεις σε βάρος της ζητούν να τεθεί «όριο» στους αριθμούς προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.

Η τάση αυτή έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις, ενώ εντός της πολιτικής σκηνής έχει φανεί με «εσωκομματική γκρίνια» τόσο από στελέχη του ίδιου του CDU όσο και από το αδελφό κόμμα του βαυαρικού CSU.

Τα συνθήματα ήταν «σταματήστε το χάος του ασύλου», «το άσυλο χρειάζεται όρια», «η Μέρκελ πρέπει να φύγει», ενώ τα πλακάτ έδειχναν την Μέρκελ με ισλαμική μαντίλα ή στο έμβλημα της Στάζι.

Εν ολίγοις, τα συνθήματα ήταν πανομοιότυπα με εκείνα στις αναβιωθείσες διαδηλώσεις του ισλαμοφοβικού Pegida -πολλά από τα πλακάτ μάλιστα ήταν ακριβώς τα ίδια που τυπώνονται για εκείνες τις συγκεντρώσεις.

Στην μέση της διαδρομής της πορείας του AfD κατέληξε μικρότερη αντιδιαδήλωση που είχαν διοργανώσει ομάδες κατά του ρατσισμού και αντιφασιστικές οργανώσεις. Η αστυνομία είχε κινητοποιηθεί με περίπου 1.000 άτομα για να κρατήσει σε απόσταση τις διαδηλώσεις -μικρότερες συγκεντρώσεις εναντίον του AfD έγιναν και στην κατάληξη της πορείας του.

Τα συνθήματα των αντιδιαδηλωτών ήταν «έξω οι ναζί» ή «δεν υπάρχει δικαίωμα για νεοναζιστική προπαγάνδα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις παρυφές της συγκέντρωσης του AfD τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Αντεγκλήσεις σημειώθηκαν μεταξύ μελών των αντίθετων διαδηλώσεων, χωρίς όμως συγκρούσεις.

Σχετικές ειδήσεις