ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Την ελπίδα ότι θα κερδίσει η… διπλωματία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, στοιχίζοντας τη ζωή ενός πιλότου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να πέρασαν στο παρελθόν από πολλές δοκιμασίες, ωστόσο «μετά από αυτό το πρόσφατο γεγονός, που λύπησε όλους, θα κερδίσει θα βρουν το δρόμο τους».

Σε δηλώσεις του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έδωσαν τις πληροφορίες που έχουν στους Ρώσους στρατιωτικούς, αλλά και «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά τόσο τα διπλωματικά όσο και τα στρατιωτικά κανάλια».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με το Ρώσο ομόλογο του, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. «Το σημαντικό», ανέφερε, «είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση».

Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι περιμένει συγγνώμη από την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να πούμε συγγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες τηλεφωνικά. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε τη λύπη μας. Όμως οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας».

Αναφερόμενος τέλος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίτευξη μιας «μόνιμης και δίκαιης λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

«Θέλουμε», κατέληξε, «να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα, γιατί δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί».

Σχετικές ειδήσεις