ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικό σκίτσο: Αυτός δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Κούρδο δικηγόρο στο Ντιγιάρμπακιρ (video+photo)

Σοκαριστικό σκίτσο: Αυτός δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Κούρδο δικηγόρο στο Ντιγιάρμπακιρ (video+photo)

Ποιον κρύβεται πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία του ακτιβιστή δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί, ο οποίος πυροβολήθηκε στο λαιμό, ενώ έκανε δηλώσεις μπροστά στην κάμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, αποτύπωσε με την πένα του ο σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ.

Ο 49χρονος Κούρδος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ της αστυνομίας και των άγνωστων – μέχρι στιγμής - δραστών στην τουρκική πόλη, όπου ζει μεγάλος πληθυσμός Κούρδων.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Λατούφ (gallery), οι σφαίρες που σκότωσαν το μαχητικό δικηγόρο προέρχονταν από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δώσει εντολή για βομβαρδισμούς και επιθέσεις κατά των Κούρδων ανταρτών, ρίχνοντας λάδι σε μια φωτιά που δεν έχει σταματήσει να καίει στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από δύο χρόνια εκεχειρίας, το περασμένο καλοκαίρι, φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνέθεσαν ξανά το σκηνικό έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ταχίρ Ελτσί αντιμετώπιζε επίσης δικαστική δίωξη, επειδή στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε στην τηλεόραση πως το PKK «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση (...), αν και ορισμένες από τις ενέργειές του έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα». Κινδύνευε μάλιστα να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 7,5 ετών για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Ελτσί κατήγγειλαν μια «προσχεδιασμένη δολοφονία», καλώντας την κυβέρνηση να ρίξει «άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου του.

Ερωτήματα γύρω από τη δολοφονία του Ελτσί

Στο μεταξύ, σημαντικά ερωτήματα αιωρούνται γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, τα οποία ανέκυψαν λόγω της... εξέλιξης της τεχνολογίας.

Ένα βίντεο που καταγράφει τη δολοφονία και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν κάνει από χτες το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, αναμοχλεύοντας ερωτήματα, αλλά και υποψίες.

Στο βίντεο αστυνομικοί εμφανίζονται να πυροβολούν από απόσταση περίπου δύο μέτρων δύο άτομα τα οποία παρουσιάζονται ως οι τρομοκράτες, αλλά να μην τους πετυχαίνουν. Πρόκειται για το σημείο όπου βρισκόταν ο Ελτσί, όπως επίσης δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αστυνομικοί.

Από το βάθος του δρόμου, οι δύο τρομοκράτες αρχίζουν κάποια στιγμή να τρέχουν προς το σημείο αυτό, κάτω από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών, περνώντας μάλιστα μπροστά από αυτούς. Και μπορεί σε όλη αυτή τη διάρκεια οι αστυνομικοί να πυροβολούν, ωστόσο οι τρομοκράτες συνεχίζουν απτόητοι, την ίδια ώρα που ο Ελτσί τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι…

Σε όλη αυτή τη διάρκεια μάλιστα οι τρομοκράτες δεν πυροβολούν. Πράγμα που προκαλεί το ερώτημα «ποιος πυροβόλησε τελικά εναντίον του Ελτσί;», καθώς οι μόνοι που φαίνεται να πυροβολούν είναι οι αστυνομικοί…

Ένας από τους αστυνομικούς αυτούς δηλώνει πάντως ότι «δεν κατάφερα να τους πετύχω επειδή έτρεχαν και επειδή ένας από αυτούς έριξε προς το μέρος μου το όπλο του».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά το επεισόδιο, η χήρα Ελτσί δέχτηκε απειλή μέσω «Twitter» από αστυνομικό! «Τώρα σειρά σου» έγραφε το μήνυμά του. Η ασφάλεια δε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ξεκίνησε σχετική έρευνα...

Σχετικές ειδήσεις