ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους (photos&video)

Συρία: Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους (photos&video)

Πυκνώνουν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους κατά τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοδυτική Συρία.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για ρίψη λευκού φωσφόρου, μιας ουσίας που έχει απαγορευτεί από τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα και να τρυπήσει μέχρι και κόκκαλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η συγκεκριμένη ουσία είναι εύφλεκτη και μπορεί – βάσει νομοθεσίας – να χρησιμοποιηθεί μόνο για το φωτισμό του πεδίου μάχης και την παροχή κάλυψης σε χερσαίες δυνάμεις, ωστόσο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε κατοικημένες περιοχές, σε βομβαρδισμούς και απευθείας σε στρατιώτες, καθώς είναι τοξική.

Μάλιστα, ακτιβιστές έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο και βίντεο, στα οποία, φαίνεται ο σκοτεινός ουρανός στη Ράκα να «φωτίζεται» από μια λευκή χημική ουσία. Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το υλικό είναι γνήσιο, ωστόσο οι χρήστες των social media αναφέρουν επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από αυτή την ουσία.

Όπως αναφέρουν, στις 13 Νοεμβρίου, υπήρξαν καταγγελίες για χρήση του επικίνδυνου χημικού και στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από αντάρτες, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.