ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ «χαϊδεύει» Τουρκία και εκτοξεύει «βέλη» στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ «χαϊδεύει» Τουρκία και εκτοξεύει «βέλη» στη Ρωσία

Σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας της Νατοϊκής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… παρερμηνείας για τις προθέσεις απέναντι στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων ο Στέλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία, πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε ότι αφορά στην κρίση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας θεωρεί δηλώνει με νόημα πως: «Είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον βορρά στην Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία».

Μάλιστα, κάλεσε την Ρωσία να «διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», καθώς όπως ισχυρίστηκε: «Η Ρωσία μέχρι στιγμής, έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Όχι στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία

Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην συνέντευξή του υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές δυνάμεις στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
«Οι ΗΠΑ έχουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων. Στο προσκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή», ανέφερε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας»: «Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι μουσουλμάνοι».

Θυμίζουμε πως ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τόνισε πως η απόφασή του για την αποστολή κι άλλων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δεν αποτελεί μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια εισβολή όπως αυτή που έκαναν το 2003. Ο Ομπάμα απέκλειε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε μια νέα αποστολή μελών των ειδικών δυνάμεων…

Σχετικές ειδήσεις