ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα;

Τι κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα;

Ένας Γάλλος επιστήμονας που έχει αφιερώσει μία δεκαετία από την ζωή του ώστε να αποκρυπτογραφήσει το μειδίαμα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, υποστηρίζει πως έχει βρει τι κρύβεται από πίσω…

Σύμφωνα με τον Πασκάλ Κοτ, πίσω από το διάσημο πορτρέτο του Ντα Βίντσι, κρύβεται το πορτρέτο μιας δεύτερης γυναίκας!

Ο επιστήμονας, όπως μεταδίδει το BBC, κατέληξε σε αυτό αφού χρησιμοποίησε για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών την μέθοδο ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού. Δεν είναι τυχαία τα όσα αναφέρει. Από το 2004 μελετά την κορυφαία Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου. Βέβαια, οι ισχυρισμοί του δεν ήταν «καλοδεχούμενοι» από άλλους παρατηρητές του ιστορικού αυτού πορτρέτου.

Για παράδειγμα, ο Μάρτιν Κεμπ, επίτιμος καθηγητής στην Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζει πως: «Οι ανακαλύψεις του έχουν πολύ ενδιαφέρον, αλλά ο ισχυρισμός του ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα πίσω από το πορτρέτο της Μόνα Λίζα δεν μοιάζει αρκετά πειστικός».

Ο Πασκάλ Κοτ, πάντως, επιμένει στην ορθότητα της μεθόδου του και ισχυρίζεται πως: «Μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και να ξεφλουδίσουμε σαν κρεμμύδι κάθε στρώμα του έργου».

Η Μόνα Λίζα, όμως, έχει πάντα τον τελευταίο λόγο…

Σχετικές ειδήσεις