ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος του Ζάγκρεμπ: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας

Δήμαρχος του Ζάγκρεμπ: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας

Ο Μίλαν Μπάντιτς κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα, ανάμεσα τους στενοί του συνεργάτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών επιχειρήσεων, για «κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτη άσκηση επιρροής, φοροδιαφυγή και απάτη στον τελωνειακό τομέα», ανακοίνωσε η εισαγγελία αρμόδια για την πάταξη της διαφθοράς

Οι εισαγγελικές αρχές της Κροατίας απήγγηλαν σήμερα κατηγορίες στον δήμαρχο του Ζάγκρεμπ για κατάχρηση εξουσίας με την σύναψη παράνομων συμφωνιών με τοπικές επιχειρήσεις, αξίας 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μίλαν Μπάντιτς, 60 ετών, κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα, ανάμεσα τους στενοί του συνεργάτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών επιχειρήσεων, για «κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτη άσκηση επιρροής, φοροδιαφυγή και απάτη στον τελωνειακό τομέα», ανακοίνωσε η εισαγγελία αρμόδια για την πάταξη της διαφθοράς (USKOK).

Το κατηγορητήριο κάνει λόγο επίσης για αρκετές περιπτώσεις συμβάσεων που ανατέθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς την υποβολή προσφορών και σε αγοραπωλησίες ακίνητων περιουσιών. Επίσης κατηγορείται για μη καταβολή φόρων ύψους 500.000 ευρώ από δωρεές για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουάριο του 2010.

Ο Μπάντιτς εκλέχθηκε δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κροατίας το 2000 και έπειτα ασχολήθηκε ενεργά με την εθνική πολιτική της χώρας. Έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κροατίας το 2009, χάνοντας τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Τον προηγούμενο μήνα, το νεοσύστατο κόμμα του, εξασφάλισε δύο έδρες στο κοινοβούλιο.

Συνελήφθη δύο φορές από τον Οκτώβριο του 2014 και αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Σήμερα είναι ελεύθερος και εξακολουθεί να διοικεί ως δήμαρχος την πρωτεύουσα της Κροατίας.

Το 2010, η κυβέρνηση της Κροατίας ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς, στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία έγινε μέλος το 2013. Οι αρχές της χώρας έχουν ασκήσει διώξεις σε αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ανάμεσα τους και τον πρώην πρωθυπουργό Ίβο Σανάντερ, η δίκη του οποίου ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις