ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται τις κατηγορίες ο άντρας που εκτόξευσε την τιμή φαρμάκου κατά του HIV

Αρνείται τις κατηγορίες ο άντρας που εκτόξευσε την τιμή φαρμάκου κατά του HIV

Τις κατηγορίες για απάτη που του προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές, αρνείται σθεναρά ο Μάρτιν Σκρέλι, διευθύνων σύμβουλος φαρμακευτικής εταιρίας, ο οποίος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν αύξησε την τιμή σκευάσματος που χρησιμοποιείται από ασθενείς του AIDS, δήλωσαν εκπρόσωποί του, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Σκρέλι κατηγορείται για απάτη σε σχέση με τη φαρμακευτική εταιρία Retrophin, της οποίας ήταν επικεφαλής και με ένα επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), το MSMB Capital Management, όπου ήταν διαχειριστής κεφαλαίων.

Ο Σκρέλι, ο οποίος είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, συνελήφθη χθες από το FBI αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση. Εκπρόσωπος του Σκρέλι δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα «δικαιωθεί πλήρως».

Ο Σκρέλι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παρανόμως περιουσιακά στοιχεία της Retrophin για να αποπληρώσει χρέη, ύστερα από ζημίες εκατομμυρίων δολαρίων του MSMB.

Το Σεπτέμβριο, προκάλεσε κατακραυγή, αφού αύξησε την τιμή του δημοφιλούς φαρμάκου Daraprim, κατά 5.000% - από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή είχε οδηγήσει την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον να δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιριών. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές, το θέμα έχει οδηγήσει τις τιμές των μετοχών του κλάδου σε έντονες διακυμάνσεις.

Το Νοέμβριο, ο Σκρέλι ανέλαβε επίσης τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη φαρμακευτική KaloBios. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρίας πάντως ανεστάλη, μετά την είδηση της σύλληψης του επικεφαλής της.

Σχετικές ειδήσεις