ΚΟΣΜΟΣ

O Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς αποκλειστικά στο newsbomb.gr

O Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς αποκλειστικά στο newsbomb.gr

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας ο Πρόεδρος του κράτους στης Παλαιστίνης μίλησε αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Tην δέχθηκε στην Ραμάλα της Παλαιστίνης , στο αρχηγείο του στην Μοκάτα, εκεί που άλλοτε ο Γιάσερ Αραφάτ δεχόταν μέσα στο ίδιο αλλά βομβαρδισμένο κτίριο τους συνομιλητές του.

Υπό τη σκιά του τότε ηγέτη τους και από τις προσπάθειες του σημερινού ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να παλεύουν για την δημιουργία του κράτους τους σε ένα κλίμα που ακόμη βάφεται με αίμα αφού οι συνομιλίες και οι συμφωνίες φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά ως τώρα.

Η συνέντευξη, έγινε σε πραγματικά κρίσιμη περίοδο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Τώρα ο ίδιος ανταποδίδει την επίσκεψή του για να ζητήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από την ελληνική κυβέρνηση ,με παρέμβαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς μίλησε στην Μαρία Γιαχνάκη, για την διεθνή τρομοκρατία που απειλεί την Ευρώπη , για το ISISκαι τα αποτελέσματά του, δείχνοντας τους δημιουργούς του. Τόνισε επίσης ότι η ρίζα του ξεριζωμού των προσφύγων και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στο παλαιστινιακό θέμα και αν δεν λυθεί αυτό δεν θα λυθεί κανένα άλλο πρόβλημα . Περιέγραψε μάλιστα την καθημερινότητα των Παλαιστινίων που γίνεται όλο και πιο τραγική ενώ αποκάλυψε ότι Ευρώπη και Αμερική δεν προσπαθούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που γονατίζουν τους λαούς αυτήν την περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ ( βίντεο)

ΜΓ: Κύριε Πρόεδρε οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης συνεχίζονται παρά το ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει μπει στην λίστα με τις χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος στα σύνορα του 1967. Όμως οι προσπάθειές σας συνεχίζονται και οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ακόμη πιο δυνατοί

Μαχμούτ Αμπάς : «Καταρχήν θα ήθελα να σας καλωσορίσω , είμαστε πολύ ευτυχισμένοι με αυτή σας την επίσκεψη . Ξέρετε ότι οι σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης είναι ιστορικές, δεν ξεκίνησαν μόνο αυτές τις μέρες ούτε αυτόν τον αιώνα ούτε τον προηγούμενο. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν στενοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και την Μέση Ανατολή και ειδικά με τους Παλαιστίνιους. Όσον αφορά στη σύγχρονη ιστορία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα από το 1948 υποστηρίζει δυνατά τον Παλαιστινιακό λαό, και όπως το αποδεικνύει και η ιστορία δεν υπήρχε ποτέ ούτε ένα μελανό σημείο σε αυτή την σχέση. Αισθανόμαστε την ζεστασιά αυτής της καλής σχέσης σε όλη την διεθνή μας δραστηριότητα, όπου η Ελλάδα στάθηκε δίπλα μας και ένα από τα πολλά σημάδια αυτής της στήριξης είναι και η ύπαρξη της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στη Ελλάδα. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν συνομιλίες και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης και ένα από αυτά που θυμόμαστε είναι όταν ο Γιασέρ Αραφάτ βγήκε από το Λίβανο , ο πρώτος σταθμός του ήταν η Ελλάδα όπου τον υποδέχτηκαν θερμά και μετά συνέχισε για την Τυνησία. Αυτές οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στην εποχή του Γιασέρ Αραφάτ και την δική μου εποχή και όπως γνωρίζετε πριν λίγες μέρες υποδεχτήκαμε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Με τον κύριο Τσίπρα, είχαμε συναντηθεί και άλλες φορές στα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ και στα Ηνωμένα Έθνη και με είχε προσκαλέσει να επισκεφθώ την Ελλάδα αλλά τελικά επισκέφθηκε πρώτος την Παλαιστίνη. Είμαστε με την Ελλάδα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πάντα βλέπαμε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα μας, για αυτό το λόγο αναμένουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα συμβάλλει στην περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μας».

Κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα θα επισκεφτώ των Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Πρωθυπουργό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου θα συζητήσουμε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Μ.Γ Αναμένετε, προσδοκάτε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από την ελληνική κυβέρνηση; Είναι εφικτό κατά την γνώμη σας να γίνει σε μια τέτοια περίοδο που οι διπλωματικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές κι ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει άλλα διπλωματικά κενά για την Ελλάδα;

Μαχμούτ Αμπάς : «Για να είμαστε ξεκάθαροι, εμείς θα ζητήσουμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει την αναγνώριση του Κράτους».

Μ.Γ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν τηρεί όλες τις συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει κι εσείς άλλωστε το λέτε συνεχώς ότι δεν γίνεται να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες όταν γίνονται μονομερείς προσπάθειες;

Μαχμούτ Αμπάς :«Δυστυχώς αυτό που λέτε είναι αληθινό, και η Ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί με όλες τις συμφωνίες και αρνείται να προχωρήσει προς την ειρήνη για τους εξής λόγους:

- Άρχισε πριν από περίπου 15 χρόνια η Ισραηλινή Κυβέρνηση να παραβιάζει το Status Quo στο τέμενος Al –Aqsa και εντάθηκαν οι παραβιάσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτό ξεσήκωσε την Παλαιστινιακή νεολαία, το Status Quo που εφαρμόζεται από το 1875, και η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Πατριαρχείο είναι ενήμεροι για αυτό το καθεστώς.

- Ο δεύτερος λόγος είναι οι πολλές και άγριες επιθέσεις που πραγματοποιούν οι έποικοι κατά του Παλαιστινιακού λαού και κατά των πόλεων και των χωριών, θα προσθέσω και την αγανάκτηση του Παλαιστινιακού λαού και ειδικά την νεολαία που άρχισε να διαπιστώνει ότι η λύση των δυο κρατών δεν υφίσταται λόγω της συνέχισης της κατοχής και των εποικισμών».

Μ.Γ Όμως υπήρξαν αρκετά επεισόδια όπως άλλωστε συνηθίζεται, με αποτέλεσμα αυτός ο κύκλος αίματος να μην σταματά ποτέ. Οι εξεγέρσεις αυτές άναψαν και πάλι τα αίματα.

Μαχμουτ Αμπας: «Αυτοί είναι οι λόγοι που ώθησαν την Παλαιστινιακή νεολαία σε αυτή την εξέγερση σε μορφή ειρηνικών διαδηλώσεων σε σχεδόν καθημερινή βάση. Αυτή η εξέγερση αντιμετωπίστηκε με αληθινά πυρά κατά των νέων και παιδιών με αποτέλεσμα να έχουμε 115 νεκρά παιδιά μέχρι τώρα, και βέβαια σαν αντίδραση από τους Παλαιστινίους, κάτι που δεν επικροτούμε. Ήρθε η χρήση μαχαιριών και αυτοκινήτων, αλλά οι Ισραηλινοί πρέπει να ξέρουν τον λόγο που κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Έχουν υπογράφει 20 συμφωνίες μετά το Όσλο και αυτές οι συμφωνίες περιέχουν ξεκάθαρες υποχρεώσεις για την Ισραηλινή Κυβέρνηση, αλλά η Ισραηλινή Κυβέρνηση τις καταπάτησε και τις απέρριψε όλες.

Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου με την προϋπόθεση το Ισραήλ να σταματήσει προσωρινά και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ,την δημιουργία και επέκταση των παράνομων εποικισμών, και την απελευθέρωση 30 αιχμαλώτων που είχε συμφωνήσει πριν το Όσλο πράγμα που το Ισραήλ δεν έχει πράξει ακόμα.

Αυτές είναι οι δυο βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και είναι αυτονόητες προϋποθέσεις για την επιστροφή μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μ.Γ Πάντως όλοι δηλώνουν επίσημα ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι αλλά ουσιαστικά ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική σας έχει βοηθήσει, αντιθέτως σας άφησαν στο κενό.

Μαχμούτ Αμπάς : «Όλος ο κόσμος και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι. Εμείς ζητάμε το πάγωμα των εποικισμών για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε για τα σύνορα και όταν ζητάμε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων αυτό έχει συμφωνηθεί, για αυτό το λόγο δεν έχει το δικαίωμα το Ισραήλ να λέει για προϋποθέσεις για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την σύγκλιση των απόψεων αλλά απέτυχε και απόδειξη είναι όταν ήρθε ο Κύριος Κέρι την τελευταία φορά δεν μας παρουσίασε τίποτα που να αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης του Ομπάμα δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτα, δηλαδή έτσι δημιουργείται ένα κενό που είναι πολύ επικίνδυνο».

Μ.Γ: Πιστεύετε ότι αυτή η πολιτική σας αντιπαράθεση μετατρέπεται από πολιτική σε θρησκευτική ; Και πως μπορεί να σχετίζεται αυτό με την τρομοκρατία;

Μαχμού τ Αμπάς : «Με τις καταπατήσεις του Ισραήλ σε Ισλαμικούς ιερούς τόπους αλλάζει την διένεξη από πολιτική σε θρησκευτική, για αυτό λέμε σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα πρώτα ,αν θέλουμε να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και όχι το αντίθετο. Δηλαδή αρχίζουμε με την ειρήνη και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή ,την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, η παραμονή της κατάστασης ως έχει είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτή την ώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι σε οριακό σημείο και δεν μπορώ να ξέρω πως θα εξελιχτεί η κατάσταση.

Γι αυτό το λόγο καλούμε όλον τον κόσμο και ξέρουμε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι. Πρέπει τα προϊόντα που παράγονται σε αυτούς του εποικισμούς να φέρουν ειδική σήμανση, η στάση της Ευρώπης σε αυτό το θέμα είναι πολύ καλή αλλά θέλουμε από την Ευρώπη μια ξεκάθαρη πολιτική στάση για την επίλυση του Παλαιστινιακού».

ΜΓ: Έχετε όμως στήριξη από κράτη και διεθνείς οργανισμούς σε αυτό σας το αίτημα

Μαχμούτ Αμπάς :«Το κουαρτέτο που αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολίτες και την Ευρώπη δεν φτάνει, δεν λέμε δεν το θέλουμε, αλλά δεν φτάνει πρέπει να ενισχυθεί το κουαρτέτο και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Τώρα εργαζόμαστε με την Γαλλία που προωθεί αυτή την πρόταση και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν εμπόδια που μπαίνουν από κάποιες χώρες, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν ξέρουμε αν θα επιτύχει ή όχι».

ΜΓ: Οι νέες γενιές Παλαιστινίων διατηρούν ελπίδες για το μέλλον τους δεδομένου ότι τόσα χρόνια δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόοδος στις συνομιλίες;

Μαχμούτ Αμπάς :«Σίγουρα εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα που ήρθε από την συμφωνία του Όσλο, η οποία έκανε την νεολαία να ελπίζει ότι πράγματι θα φτάσουμε σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και στην συμφωνία των δυο κρατών, αλλά οι πρακτικές του Ισραήλ έφεραν την νεολαία σε σημείο αγανάκτησης και κυρίως οι πρακτικές του Ισραήλ με εποικισμούς και αποκλεισμούς δεν άφησαν καμία ελπίδα για ειρηνική λύση του προβλήματος».

ΜΓ: Το ISIS θεωρείτε ότι έχει αλλάξει τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη; Ποιοι τελικά είχαν συμφέρον να αναπτυχθεί σε μια εποχή που οι λαοί βασανίζονται , τα μεγαλύτερα προβλήματα παραμένουν άλυτα και εξαιτίας της δραστηριότητας του ISISυπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές ανωμαλίες που πολλές φορές μας φέρνουν στα πρόθυρα πολέμου

Μαχμούτ Αμπάς: «Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά . Πρέπει να αντιληφθούμε πως και ποιοι δημιούργησαν το ISIS. Το ISIS είναι προέκταση πολιτικών ισλαμιστών και όλοι προέρχονται από τις ίδιες πηγές και εμείς δηλώνουμε ότι όλοι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι και μη, πρέπει να καταπολεμηθούν. Όμως πρέπει να απαντήσουμε και στο ερώτημα ποιος δημιούργησε το ISIS;

Επειδή πλέον αυτοί οι εξτρεμιστές που δημιουργήθηκαν δεν είναι επικίνδυνοι για την Μέση Ανατολή μόνο, έχουν επεκταθεί και στην Ευρώπη όπως έγινε πρόσφατα στην Γαλλία και το Βέλγιο και σε άλλες χώρες πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι το δημιούργησαν για να συνειδητοποιήσουμε αρκετά πράγματα.

Πρώτα πρέπει να συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα στον ορισμό της τρομοκρατίας, να ενωθεί για χτυπήσει την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται.Σήμερα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την δημιουργία ενός συνασπισμού Ισλαμικών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και εμείς θα είμαστε μέρους αυτού του συνασπισμού.

Πιστεύουμε ότι η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει στον κόσμο και όχι η τρομοκρατία, και από εδώ καλούμε πάντα τον Ισραηλινό λαό και απλώνουμε τα χέρια μας και λέμε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και επαναλαμβάνω μήπως δεν ξέρουμε ποιος δημιούργησε το ISIS;».

ΜΓ: Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτόν τον καιρό με τους πρόσφυγες , αυτά τα κύματα των ξεριζωμένων από την Συρία και όχι μόνο μέχρι που μπορούν να φτάσουν και που θα καταλήξει κατά την γνώμη σας αυτή η ιστορία;

Μαχμούτ Αμπάς :«Απλά άρχισαν από την Μέση Ανατολή και προχώρησαν στην Ευρώπη και αν δεν σταματήσει θα επεκταθεί σε όλο το κόσμο. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι ποιος δημιούργησε το σχέδιο που ονομάζεται Νέα Μέση Ανατολή, την Αραβική Άνοιξη και άλλες τέτοιες εξεγέρσεις ,ποιος τα δημιούργησε όλα αυτά; Ποιος είχε συμφέρον να τα δημιουργήσει και τι ήθελε να κερδίσει; Είναι σαν εκείνον που έβγαλε το διάβολο από το λυχνάρι και έχασε τον έλεγχο του.Από την αρχή των διενέξεων και την αραβική άνοιξη ,στις αραβικές χώρες και ειδικά στην Σύρια ,η άποψη μας ήταν ξεκάθαρη.

Πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην Συρία διότι μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ενότητα, η ασφάλεια και οι ζωές του Συριακού λαού, διότι όταν υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα δεν θα υπάρχει μετανάστευση ούτε πρόσφυγες , όμως έγινε το αντίθετο. Πολλές χώρες στήριξαν τις διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές με αποτέλεσμα να συμβαίνει αυτό που βλέπουμε τώρα και να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη και δυστυχώς ανάμεσα τους υπάρχουν και Παλαιστίνιοι. Στην Σύρια υπάρχουν πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες όπου αρκετοί έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς με τους Σύριους για την Ευρώπη.

Τώρα ψάχνουν για πολιτική λύση, αν βρεθεί αυτή η λύση τότε θα επιστρέψουν και οι πρόσφυγες. Και ψάχνουν τώρα για λύση γιατί η Ευρώπη άρχισε να υποφέρει από το μεταναστευτικό αν και δεν ευθύνεται για αυτό. Πρέπει να εξευρεθεί λύση και πρέπει να σταματήσει η στήριξη στις διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές».

ΜΓ: Οι σχέσεις σας με το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ ποιες είναι ;

Μαχμούτ Αμπάς: «Η σχέση μας με το Ελληνικό Πατριαρχείο είναι πολύ καλές και αρμονικές και δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά τους θέματα. Έχουμε 13 διαφορετικές αναγνωρισμένες εκκλησίες εδώ στους Άγιους Τόπους και έχουν ακριβώς την ιδία μεταχείριση και είναι υποχρέωση μας να τις προστατεύουμε όλες. Επί ευκαιρίας σε λίγες μέρες θα έχουμε τα Χριστούγεννα του δυτικού ημερολογίου και αργότερα τα Χριστούγεννα για αυτούς που ακολουθούν το Ανατολικό ημερολόγιο και αργότερα τα Χριστούγεννα των Αρμενίων και εγώ προσωπικά θα παραβρεθώ όπως πάντα και στις τρεις λειτουργίες και συγχαίρω όλους τους Χριστιανούς χωρίς εξαίρεση.

Στις 24 του μήνα θα είμαι στην Βηθλεέμ και στις 7 Ιανουαρίου θα γιορτάσουμε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, και από τώρα στέλνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλο τον Ελληνικό λαό και σε όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και ελπίζω αυτές οι γιορτές να προσφέρουν χαρά και ειρήνη σε όλον τον κόσμο και ειδικά για εμάς που αυτές οι γιορτές είναι μέρος της ζωής μας. Όταν γιορτάζουμε εδώ τα Χριστούγεννα συμμετέχουν και οι Μουσουλμάνοι, επειδή Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί είμαστε ένας λαός δεν θεωρούμε τους Χριστιανούς μειονότητα είναι ένα κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού και είμαστε υπεύθυνοι για τους Άγιους Τόπους.

Όσο αφορά τον Ελληνικό λαό έχουμε πολύ θερμές σχέσεις, και το νιώθουμε αυτό.

Μπορεί, επειδή όπως λέγεται καταγόμαστε από την Κρήτη ή επειδή μας ενώνουν ιστορικές σχέσεις, γεωγραφικά είμαστε κοντά , μοιάζουμε ακόμα και στον χαρακτήρα, και το βασικότερο είναι ότι ο Ελληνικός λαός μας υποστηρίζει, για αυτούς τους λόγους στέλνουμε μήνυμα αγάπης και τις καλύτερες ευχές.

Θα ήθελα να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και να ευχαριστήσω την Ελλάδα ».

Σχετικές ειδήσεις