ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί στις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων 4 δεκαετιών

Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί στις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων 4 δεκαετιών

Οι Ισπανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, στις οποίες νεοπαγή κόμματα αμφισβητούν την κυριαρχία του δικομματισμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν είτε μια νέα περίοδο πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, ή μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση εκ βάθρων ενός πολιτικού συστήματος που θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας, το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών προβλέπεται ως το πιο αμφίρροπο στα 40 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο ένας στους τρεις από τα 36,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δηλώνει ακόμη αναποφάσιστος.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00, (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγη ώρα αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα exit polls.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κατέτειναν σε νίκη τους κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά χωρίς εξασφάλιση πλειοψηφίας εδρών.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) αναμένεται να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, ενώ το κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τρία πιθανά σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αποκλείει μια πολυκομματική συμφωνία με στόχο να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δημόσια απορρίψει τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια όπως και το φθηνό πετρέλαιο δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας μάλλον θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Πολιτικοί αναλυτές εικάζουν πως το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.

Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.

Σχετικές ειδήσεις