ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισπανία: Βραχυχρόνια κοινοβουλευτική περίοδο αναμένουν οι αναλυτές

Εκλογές Ισπανία: Βραχυχρόνια κοινοβουλευτική περίοδο αναμένουν οι αναλυτές

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα επιχειρήσει σήμερα το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όπου το νέο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos έκανε δυναμική είσοδο.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν μία βραχυχρόνια κοινοβουλευτική περίοδο, ακόμη και αν οι συντηρητικοί κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται περισσότερο.

«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω κυβέρνηση», δήλωσε τη νύχτα ο Μαριάνο Ραχόι, στους υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος παραδεχόμενος τη δυσκολία του εγχειρήματος. «Θα χρειασθούν πολλές συνομιλίες, περισσότερος διάλογος, επίτευξη συμφωνιών».

Σήμερα, ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Ας μην υπάρξει αμφιβολία. Το Podemos δε θα επιτρέψει ενεργητικά ή παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης συντηρητικών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναγγέλλοντας ότι σύντομα θα αρχίσει γύρο συνομιλιών με άλλα πολιτικά κόμματα επί πιθανών συμφωνιών.

Στην εξουσία από το 2011, το Λαϊκό Κόμμα παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αλλά οι 123 έδρες που εξασφαλίζει στο νέο ισπανικό κοινοβούλιο απέχουν πολύ από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Λαϊκό Κόμμα τιμωρήθηκε για την πολιτική της λιτότητας, το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις του. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, με 90 έδρες, χάνοντας, σε διάστημα τεσσάρων ετών, 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους, που μετακινήθηκαν στο κόμμα Podemos, που αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη με το 20,6% των ψήφων και 69 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Το δεύτερο νέο κόμμα του ισπανικού πολιτικού σκηνικού, το φιλελεύθερο Ciudadanos, εισέρχεται επίσης στο κοινοβούλιο με 40 βουλευτές.

Η πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε αμέσως στις Αγορές, με το χρηματιστήριο της Μαδρίτης να πέφτει κατά 3% με το σημερινό άνοιγμα και όλες τις τιμές των μετοχών να βρίσκονται λίγες ώρες μετά στο κόκκινο.

Κανένα μπλοκ, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Ακόμη και αν οι Ciudadanos αποφάσιζαν να υποστηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι, πράγμα που απέκλεισαν, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν παρά 163 έδρες. Και το μπλοκ PSOE-Podemos δεν εξασφαλίζει παρά 159 έδρες.

Ένα λίγο πιο πολύπλοκο σενάριο θα ήταν μία τριμερής συμμαχία Psoe-Podemos-Ciudadanos (199 έδρες).

Η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται σε sudoku για πολιτικούς, που είναι συνηθισμένοι στην άνετη εναλλαγή Δεξιάς-Αριστεράς από το 1982.

Σχετικές ειδήσεις