ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές Φωτογραφίες: Ορατές από το διάστημα οι φλόγες από επιθέσεις του ISIS (Pics)

Συγκλονιστικές Φωτογραφίες: Ορατές από το διάστημα οι φλόγες από επιθέσεις του ISIS (Pics)

Οι τζιχαντιστές μαχητές του ISIS στη Λιβύη συνεχίζουν τις εμπρηστικές επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας.

Τα δύο μεγάλα τερματικά εξαγωγής πετρελαίου στις περιοχές Es Sider και Ras Lanuf δέχθηκαν επιθέσεις από το ISIS στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 έως 6 Ιανουάριου. Κάποιες από τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου εξερράγησαν έπειτα από επιθέσεις με πυροβόλα όπλα.

Η NASA δημοσίευσε ορισμένες συγκλονιστικές φωτογραφίες που δείχνουν καθαρά στήλες καπνού να υψώνονται από δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, ορατές μέσω δορυφόρου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο καπνός ο οποίος κινείται με ανατολική και βορειοανατολική κατεύθυνση, σκεπάζει τις λιβυκές ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές τουλάχιστον πέντε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου φλέγονται. Σε κάθε μία από τι δεξαμενές υπολογίζεται ότι είναι δυνατό να αποθηκευτούν 420.000 έως 460.000 βαρέλια πετρελαίου. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στο Es Sider και μία στο Ras Lanuf.

Από την άλλη, σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, οι δεξαμενές αποθήκευσης που φλέγονται είναι 7, ενώ στο ίδιο κείμενο απευθύνεται έκκληση στο λαό της Λιβύης «να βιαστεί να διασώσει ό, τι έχει απομείνει από τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, πριν να είναι πολύ αργά».

Υπενθυμίζεται ότι αντίπαλες φατρίες της Λιβύης έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις σύγκλισης προς μία ειρηνευτική κατεύθυνση, υπογράφοντας σχετική συμφωνία του ΟΗΕ για συνδιαχείριση της εξουσίας, τον Δεκέμβριο. Οι επιθέσεις του ISIS απειλούν να καταστρέψουν τη βάση της λιβυκής οικονομίας: τις πετρελαϊκές υποδομές της.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες της NASA:

libya 002
libya 003
Libya 04

Σχετικές ειδήσεις