ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Τουρκία: Τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης

Έκρηξη Τουρκία: Τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης

Τρομοκρατικό χτύπημα με τουλάχιστον δέκα νεκρούς και 15 τραυματίες στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη - Έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου βρίσκονταν τουρίστες - Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης, πληροφορία που επιβεβαιώνει η εφημερίδα - Πολύ σκληρές εικόνες από το σημείο - Ο Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση Άγκυρα - Η Τουρκία απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών - Ερντογάν: Καμικάζι συριακής καταγωγής πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια - Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης: 28 ετών ο βομβιστής - ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης (12/01/2016) στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε «επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» είπε συγκεκριμένα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα.

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και τούρκοι πολίτες.

«Ξέρουμε τον δράστη - Είναι 28 ετών από τη Συρία»

Νέα στοιχεία για το ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση μίας συνόδου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Αρχές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον δράστη. Πρόκειται ένα Σύρο πολίτη, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1988. Μάλιστα, όπως ανέφερε οι Αρχές διερευνούν τις διασυνδέσεις του.

Σχετικά με την πορεία υγείας των τραυματιών ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε πως δύο από τους 15 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μέρκελ: Η τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της – Πρέπει να δράσουμε

Την έντονη ανησυχία της στο γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο» σημείωσε η καγκελάριος, ενώ πρόσθεσε: «Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της».

Το χρονικό της επίθεσης

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

tessera

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη έχει φτάσει τους 10 και των τραυματιών στους 15. To γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε ότι «ερευνάται το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι».

Η εφημερίδα Kibris ανέβασε αυτή τη φωτογραφία από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας.

ekrixi3

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

Μία ώρα μετά την έκρηξη με ανακοίνωση από τη Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών και φωτογραφιών.

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μία δυνατή έκρηξη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από τον τόπο της έκρηξης όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

TOYRKIA2

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Δείτε εδώ βίντεο - σοκ: Η στιγμή της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα μετο CNN Turk μεταξύ των τραυματικών είναι Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο η έκρηξη έγινε αισθητή σε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε αμέσως μετά την έκρηξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. "Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι", διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα, το φως της δημοσιότητας είδαν πολύ σκληρές φωτογραφίες από το σημείο.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις φωτογραφίες

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters υποστήριξε πως στο έδαφος υπάρχουν ανθρώπινα διαμελισμένα μέλη.

Δεν υπάρχει πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Μέσω του Twitter, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και ενημερώνει ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας βρίσκεται σε κινητοποίηση.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης… Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων», καταλήγει η ανάρτηση στο twitter.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».

Το «ωστικό κύμα» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%.

Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

Θρίλερ και στο Μάλτεπε της Τουρκίας

Λίγο λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης ένα άλλο θρίλερ εκτυλίχθηκε στο Μάλτεπε. Ήταν 10:30 τοπική ώρα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εργάτες.

Στην περιοχή έσπευσαν τόσο άνδρες της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας, όπου μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να δώσουν τέλος στην περιπέτεια των εργατών, οι οποίοι και απεγκλωβίστηκαν από το φλεγόμενο κτήριο χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από το σημείο

Σχετικές ειδήσεις