ΚΟΣΜΟΣ

«Καταδίκη» της Τουρκίας από τη Διεθνή Αμνηστία (Vid)

«Καταδίκη» της Τουρκίας από τη Διεθνή Αμνηστία (Vid)

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, συνιστά «συλλογική τιμωρία» για τον πληθυσμό τους, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καταδικάζει επίσης την επικίνδυνη υπερβολική χρήση βίας στην περιοχή από τον στρατό.

«Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται σήμερα υπό καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αρχίζουν να μοιάζουν με συλλογική τιμωρία», υπογραμμίζει σε έκθεση της ΜΚΟ ο διευθυντής της για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, Τζον Νταλχούιζεν.

Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν τον περασμένο μήνα στις πόλεις Τσίζρε και Σιλώπη, όπως και στην περιοχή του Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ, για να εκδιώξουν τους ένοπλους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένες συνοικίες και αψηφούν την κυβέρνηση.

Οι μάχες με βαρέα όπλα που γίνονται εκεί έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και στις δύο πλευρές, αλλά και δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν το μήνα από το Ίδρυμα της Τουρκίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνολικά 162 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών τον Αύγουστο, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες, 32 παιδιά και 24 άνθρωποι άνω των 60 ετών.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη εν μέρει την Τρίτη στην Σιλώπη, έπειτα από την ισχύ της για 36 ημέρες.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού σε αυτούς τους τομείς χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική χρήση βίας, κυρίως πυρά βαρέων όπλων σε κατοικημένες συνοικίες», επισημαίνει η Αμνηστία.

Βάσει των μαρτυριών που έχει συγκεντρώσει, η ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης στην έκθεσή της τις συνθήκες ζωής που επιβάλλονται στους πολίτες με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Επιβάλλεται οι τουρκικές Αρχές να διασφαλίζουν στους κατοίκους της χώρας τους την πρόσβαση σε τρόφιμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες», υπογραμμίζει ο Νταλχούιζεν.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τέλος την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι εμποδίζει την εργασία ανεξάρτητων παρατηρητών στην περιοχή, οι οποίοι δέχονται «απειλές, υποβάλλονται σε δικαστικές έρευνες και υφίστανται διάφορες μορφές παρενόχλησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να «εξαλείψει το PKK», πολλαπλασίασε πρόσφατα τις δικαστικές διώξεις κατά των επικριτών της πολιτικής του, ακόμη και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τους οποίους κατηγορεί για «συνέργεια» με τους «τρομοκράτες» αντάρτες.

Σχετικές ειδήσεις