ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία βάζει πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά!

Η Γερμανία βάζει πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά!

Με σκοπό να βάλει φρένο στο «μαύρο χρήμα», το Βερολίνο επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θέτει ανώτατο όριο σε συναλλαγές με μετρητά.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ υποστηρίζει σε δημοσίευμά της πως βρίσκεται στα σκαριά νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θέτει ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά, το ποσό των 5.000 ευρώ.

Γιατί γίνεται αυτό;

Εντάσσεται, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας με επίκεντρο το Ισλαμικό Κράτος τα στελέχη του οποίου κινούν τις παράνομες δραστηριότητές τους μόνον με ρευστό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πηγές της FAZ.

Η είδηση, πάντως, δεν προκάλεσε χαμόγελα αισιοδοξίας στην αγορά. Μεταξύ των αντιδρώντων συμπεριλαμβάνεται και ο Ούλχιρ Μπινεμπέσελ, πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Συνδέσμου ο οποίος υποστηρίζει ότι μία τέτοια αλλά στις συναλλαγές με μετρητά, θα πλήξει ιδιαίτερα την αγορά και συγκεκριμένα την εμπορία αυτοκινήτων, τον κλάδο των κοσμηματοπωλών, εμπόρων επίπλων κτλ.

Τώρα, όπως μεταδίδει και η DW, το φημολογούμενο μέτρο αναμένεται να πλήξει γενικότερα την κατανάλωση, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές –σε μεγάλο ποσοστό - εξακολουθούν να κάνουν τις πληρωμές τους με μετρητά.

Από την πλευρά της, έντονη κριτική στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί και η Γερμανική Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών. Για τον εκπρόσωπό της Κλάους Μίλερ, «η χρήση μετρητών αντί καρτών είναι συνυφασμένη με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, και αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο».

Σχετικές ειδήσεις