ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Επιδρομές εναντίον του ISIS στην Ντέρνα – Συνετρίβη ένα MiG-23

Λιβύη: Επιδρομές εναντίον του ISIS στην Ντέρνα – Συνετρίβη ένα MiG-23

Αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εξαπέλυσαν δυνάμεις οι οποίες πολεμούν στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, χάνοντας ωστόσο ένα αεροσκάφος λόγω μηχανικής βλάβης.


«Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, εξαπέλυσαν ένα αεροπορικό πλήγμα στην περιοχή Χέι Αρμπαμίγια στη Ντέρνα», που αποτελεί θέατρο εχθροπραξιών ανάμεσα στο ΙΚ και άλλων ισλαμιστών μαχητών», ανέφερε εκπρόσωπος των λιβυκών δυνάμεων.

Αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη επιβεβαίωσε μάλιστα ότι έγινε αεροπορική επιδρομή στην Ντέρνα, σε μια περιοχή που ελέγχει το ΙΚ, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει ποια ήταν η έκταση των ζημιών ή εάν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών.

«Ένα αεροσκάφος του ΕΣΛ, ένα MiG-23, συνετρίβη λόγω ενός τεχνικού προβλήματος», ενημέρωσε επίσης ο εκπρόσωπος του στρατού Αμπντουλκαρίμ Σάμπρα, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο μαχητικό τρίτης γενιάς είχε λάβει μέρος στις επιδρομές στη Ντέρνα. «Ο πιλότος κατάφερε να διαφύγει και είναι καλά», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη έχει περιέλθει σε χαοτική κατάσταση εξαιτίας της σύγκρουσης δύο παρατάξεων, η καθεμιά από τις οποίες έχει συστήσει δική της κυβέρνηση και υποστηρίζεται από πρώην αντάρτες, οι οποίοι είχαν πολεμήσει από κοινού για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που όμως ακόμα δεν έχει σχηματιστεί εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους των δύο αντίπαλων παρατάξεων, ούτε έχει αναλάβει την εξουσία στην Τρίπολη, όπως προβλέπεται.

Στη Λιβύη καταγράφονται συχνά επιδρομές αεροσκαφών αγνώστου ταυτότητας εναντίον θέσεων τόσο ισλαμιστών, όσο και των τζιχαντιστών του ΙΚ που προσπαθούν να καταλάβουν την Ντέρνα και ήδη κατέχουν τη Σύρτη, κατά μήκος των λιβυκών ακτών στη Μεσόγειο.

Σχετικές ειδήσεις