ΚΟΣΜΟΣ

Η τουρκική επέμβαση στη Συρία μπορεί να μετατρέψει το συριακό πόλεμο σε διεθνή σύγκρουση (vids)

Η τουρκική επέμβαση στη Συρία μπορεί να μετατρέψει το συριακό πόλεμο σε διεθνή σύγκρουση (vids)

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία καταγράφει νέα κλιμάκωση, καθώς οι δύο χώρες εντείνουν τη στρατιωτική τους δράση στη Συρία σε υποστήριξη αντιμαχόμενων πλευρών, σε σημείο που το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους να θεωρείται ολοένα και περισσότερο πιθανό.

Η εντεινόμενη ρήξη ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκια έχει θορυβήσει τη Δύση - Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε μία πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά την κρίση της Συρίας

Η εντεινόμενη ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες έχει θορυβήσει τη Δύση, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας το επίπεδο διένεξης με την Άγκυρα.

Το τελευταίο επεισόδιο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής περιστρέφεται γύρω από τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών στη Συρία, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες, αλλά αντιμετωπίζονται ως άκρως εχθρικές από την Άγκυρα.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον αντικυβερνητικών δυνάμεων ενάντια στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στο βόρειο Χαλέπι της Συρίας έχουν δημιουργήσει σκηνικό χάους που αξιοποιήθηκε από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή, γνωστή ως YPG, που έπειτα από συνεχείς αντεπιθέσεις κατάφερε να καταλάβει πόλεις, που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από αντάρτες που υποστηρίζονταν από την Τουρκία και κάποιες χώρες του Κόλπου.

Σε αντίποινα η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει οχυρά των Κούρδων μαχητών, ενώ οι τελευταίοι άρχισαν να επελαύνουν προς τα τουρκικά σύνορα. Η τουρκική στρατιωτική μηχανή συνέχισε τις επιθέσεις την Τρίτη, (16/2/2016), παρά τις επίμονες καταγγελίες της Μόσχας που ζητούσαν την καταδίκη των επιθέσεων από τον ΟΗΕ.

Η Τουρκία προειδοποίησε χθες τους μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «πιο σκληρή αντίδραση», αν προσπαθήσουν να καταλάβουν πόλεις κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και κατηγόρησε τη Ρωσία για πυραυλική επίθεση στη Συρία από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άμαχοι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι οι αιματηρές επιθέσεις της Τουρκίας στρέφονταν κατά αμάχων σε συριακές πόλεις που ο κυβερνητικός στρατός με τη συνεργασία Κούρδων μαχητών, «είχαν πρόσφατα απελευθερώσει από αντικαθεστωτικούς τρομοκράτες».

Η Ρωσία, -η οποία κατηγορείται επίσης για το βομβαρδισμό τουλάχιστον πέντε ιατρικών εγκαταστάσεων και δύο σχολείων σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του τουλάχιστον 50 άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία χαρακτήρισαν τις επιθέσεις κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου- δείχνει μέσω ανάλογων καταγγελιών να προσπαθεί να αναδείξει το χάσμα -σε επίπεδο στρατηγικής- ανάμεσα στην Άγκυρα και το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα χθες (15/2/2016) ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, Αλεξέι Πουσκώφ, εξέφρασε δημόσια την άποψη ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει μακριά από τη συριακή κρίση» και τόνισε πως προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα εμπλακεί. «Δεν υπάρχει επιθυμία να διευρυνθεί αυτή η επιχείρηση. Δεν βλέπουμε το ΝΑΤΟ να θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά της Συρίας. Αυτό θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη γενική κατάσταση. Μάλλον το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο, γιατί όπου υπήρχε εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπήρξε στρατιωτική παρουσία για χρόνια, όπως στο Αφγανιστάν. Θα ήταν καλό το ΝΑΤΟ να μείνει μακριά από τη στρατιωτική εμπλοκή στην κρίση στη Συρία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλεξέι Πουσκώφ υπογράμμισε πάντως ότι «η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δυσκόλεψε πάρα πολύ την κατάσταση: από τη μία το ΝΑΤΟ έπρεπε να δικαιολογήσει τη στάση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη υποδαύλισε τον κίνδυνο εμπλοκής της Συμμαχίας στη σύγκρουση στη Συρία».

Από την πλευρά τους, τα κράτη που συμμετέχουν στον συνασπισμό δυνάμεων κατά του ISIS στη Συρία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ασκούν κριτική προς τη Μόσχα και ζητούν την άμεση παύση των βομβαρδισμών από τη Ρωσία κατά της βάσης των αντικυβερνητικών ανταρτών στην πόλη Χαλέπι, γεγονός που ανέστρεψε τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ των κυβερνητικών στρατευμάτων και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αμάχων και τη δημιουργία νέου προσφυγικού κύματος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

2154

Παράλληλα, η Άγκυρα κατηγορεί τους μαχητές του YPG ως συνεργάτες του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, το οποίο πολεμά για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Επίσηε, αντιμετωπίζει τους κούρδους μαχητές ως αντιπάλους των σουνιτών ανταρτών και τουρκμάνων που η Τουρκία στηρίζει στη συριακή σύγκρουση.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG ως την πιο επιτυχημένη χερσαία δύναμη στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας βαδίζουν με αποφασιστικά βήματα προς την ανακήρυξη αυτόνομης περιοχής στα σύνορα με την Τουρκία, εξασφαλίζοντας ευκαιριακές συμμαχίες με την Ουάσινγκτον, αλλά επίσης και με τη Ρωσία, όπως πρόσφατα στην επαρχία του Χαλεπίου.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Αγκυρας, οι κουρδικές δυνάμεις εκμεταλλεύθηκαν την προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού απέναντι στις ανταρτικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, για την κατάληψη περιοχών που βρίσκονται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Από την έναρξη της κρίσης το 2011, η απόσυρση του στρατού από τις περιοχές τους παρείχε τη δυνατότητα να εγκαθιδρύσουν τοπική διοίκηση από το βορειοδυτικό έως το βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον γεωγράφο ειδικό για τη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς, οι Κούρδοι, οι οποίοι προωθήθηκαν απωθώντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχουν πλέον το 14% του συριακού εδάφους (26.000 τετρ. χλμ.), έναντι 9% το 2012.

Και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελέγχουν τα τρία τέταρτα των 800 χιλιομέτρων της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Στόχος τους είναι η αποκατάσταση της σύνδεσης ανάμεσα στα τρία κουρδικά «καντόνια» –Αφρίν και Κομπάνι, στην επαρχία του Χαλεπίου, και Τζαζιρέ, στην επαρχία Χασακέ– και η αυτονομία των κουρδικών περιοχών κατ΄εικόνα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μίας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ως μόνου μέσου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, αλλά μόνο στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της στο διεθνή συνασπισμό, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ανώτατος τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Δεν θα υπάρξει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία», διευκρίνισε.

Τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση στη συριακή κρίση, ενώ η Μόσχα και η Άγκυρα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο οξείς τόνους αναφορικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι να συνομιλήσουν απευθείας και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε μία πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά την κρίση της Συρίας. Κι αυτό διότι αποτελεί μεν σύμμαχο της Άγκυρας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης κατ’ αρχήν εταίροι της Ρωσίας στο πλαίσιο της διπλωματικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στην κρίση.

Ωστόσο, ζητούν εδώ και 10 ημέρες από τους Ρώσους να τερματίσουν τα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας με τα οποία προσφέρουν στήριξη στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις