ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα για Γκουαντάναμο: Να κλείσει ένα κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία (video)

Ομπάμα για Γκουαντάναμο: Να κλείσει ένα κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία (video)

Το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο ισοδυναμεί με «το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην αμερικανική ιστορία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας το σχέδιο που κατάρτισε το Πεντάγωνο για τη μεταγωγή των κρατουμένων σε άλλες φυλακές, εντός του αμερικανικού εδάφους.

«Όταν καθίσταται σαφές ότι κάτι δεν λειτουργεί, ότι δεν είναι καλό για την ασφάλειά μας, πρέπει να αλλάζουμε πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στο διάγγελμα που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι η φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, είναι αντιπαραγωγική και, επιπροσθέτως, βλάπτει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Η διατήρησή της, συνέχισε, αντίκειται στις αμερικανικές αξίες και υπονομεύει το κύρος των ΗΠΑ στον κόσμο.

Είναι «ευρέως παραδεκτό» εδώ και πολύ καιρό ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει, δήλωσε ακόμα, υπενθυμίζοντας ότι το Κογκρέσο έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του σε μια τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται να γίνει η μεταγωγή 35 κρατουμένων - από τους 91 που σήμερα κρατούνται στο Γκουαντάναμο - σε άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους, ώστε να διαπιστωθεί αν γίνεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και κάποιοι ακόμη.

Για όσους απομείνουν τελικά, ο Ομπάμα είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να βρεθούν «ασφαλείς τοποθεσίες» για την κράτησή τους. Υπενθύμισε δε ότι εντός του αμερικανικού εδάφους κρατούνται ήδη «επικίνδυνοι τρομοκράτες», αλλά και πως «τα έχουμε καταφέρει μια χαρά».

Το σχέδιο που υπέβαλε σήμερα το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο «έχει την πλήρη στήριξή μου», τόνισε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο είναι «το σωστό που πρέπει να γίνει για την ασφάλειά μας, αλλά επίσης θα εξοικονομήσουμε και χρήματα».

Σύμφωνα πάντα με τον Ομπάμα, το υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως με το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, τέλος, είπε ότι το σχέδιο αυτό «δικαιούται μια δίκαιη εξέταση» ακόμα και σε μια εκλογική χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να διαιωνίσει το πρόβλημα του Γκουαντάναμο, παραδίδοντάς το στον επόμενο πρόεδρο, «όποιος κι αν είναι αυτός».

«Ας κάνουμε το σωστό για την Αμερική, ας προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο», κατέληξε.

Σε 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους αναμένεται να μεταχθούν οι κρατούμενοι που θα απομείνουν στο Γκουαντάναμο

Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο κατονομάζει 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο καταρτίζεται εδώ και πολλούς μήνες, πρόκειται να υποβληθεί στο Κογκρέσο σήμερα, λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα από το Λευκό Οίκο, τόνισε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος για τη φιλοξενία των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές ενδέχεται να είναι μικρότερο κατά 65-85 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής τους στο Γκουαντάναμο, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε 3-5 χρόνια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια στο αμερικανικό έδαφος οι υπόλοιποι 30-60 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όμως ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Σχετικές ειδήσεις