ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η εκεχειρία στη Συρία κινδυνεύει με πλήρη ακύρωση

ΝΑΤΟ: Η εκεχειρία στη Συρία κινδυνεύει με πλήρη ακύρωση

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα πως φαίνεται ότι η εκεχειρία στη Συρία τηρείται σε μεγάλο βαθμό, όμως η συμμαχία ανησυχεί για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ: «Έχουμε δει ορισμένες ενθαρρυντικές εξελίξεις ότι η εκεχειρία τηρείται σε μεγάλο βαθμό, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε δει κάποιες αναφορές για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Αυτή η συμφωνία και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας είναι η καλύτερη δυνατή βάση για την επανάληψη των προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων στην κρίση στη Συρία».

«Ανησυχούμε», είπε ο Στόλτενμπεργκ, «για τη σημαντική ρωσική στρατιωτική ενίσχυση που έχουμε δει στη Συρία με τα χερσαία στρατεύματα, με τις ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο και με τις αεροπορικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα»

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αντιμετωπίζει την «πλήρη ακύρωσή» της λόγω των κυβερνητικών επιθέσεων που, όπως είπε, παραβίασαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Ο Ασάαντ αλ-Ζούμπι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε πως η εκεχειρία κατέρρευσε προτού αρχίσει, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya al Hadath.

«Έχουμε εναλλακτικές για να προστατεύσουμε τον λαό μας» αν δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα, φέρεται να δήλωσε ο Ζούμπι, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Ζούμπι πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν «ενδείξεις» πως προετοιμάζεται το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι σχεδιάζουν να συγκαλέσουν εκ νέου στις 7 Μαρτίου.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα συνέλθουν σήμερα στις 3 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη, καθώς η Γαλλία έχει ζητήσει να πληροφορηθεί για την πραγματοποίηση επιθέσεων στη Συρία κατά παράβαση της εκεχειρίας.

Μόσχα: Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός έχει ξεκινήσει αλλά δεν είναι εύκολη

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία» για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αν και ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν θα ήταν εύκολη.

«Οι αρχηγοί κρατών, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν τονίσει από την αρχή πως ο δρόμος για μια διατηρήσιμη εκεχειρία δεν θα ήταν εύκολος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

«Όμως την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυτή η συμφωνία (εκεχειρίας) έχει επιτευχθεί», είπε. «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία ζήτησε την άμεση σύγκληση της δύναμης κρούσης για τη Συρία προκειμένου να συζητήσει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επιθέσεις, περιλαμβανομένων και των αεροπορικών, συνεχίζονται εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, προσθέτοντας πως «η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση η δύναμη κρούσης που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η συμμαχία ανησυχεί για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στη Συρία.

«Ανησυχούμε για τη σημαντική ρωσική στρατιωτική ενίσχυση που έχουμε δει στη Συρία με τα χερσαία στρατεύματα, με τις ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο και με τις αεροπορικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ.

Μπαν Γκι-μουν: Η εκεχειρία τηρείται σε γενικές γραμμές

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά πρόσθεσε ότι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις εξετάζουν ορισμένα περιστατικά, για τα οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι περιορισμένα.

«Σε γενικές γραμμές η παύση των εχθροπραξιών τηρείται, αν και έχουμε ορισμένα περιστατικά», δήλωσε ο Μπαν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από συνομιλίες με τον απεσταλμένο του, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, πριν από μια συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG).

«Όμως η δύναμη κρούσης και όλα τα άλλα μέλη της ISSG προσπαθούν τώρα να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα επεκταθεί περαιτέρω και πως η παύση των εχθροπραξιών μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις στρατιωτικές ετοιμασίες της Τουρκίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία και ότι μια ένοπλη επέμβαση της Άγκυρας θα προκαλέσει "ανεπανόρθωτο πλήγμα" στο σχέδιο εκεχειρίας στη Συρία.

«Δυστυχώς, οι Τούρκοι συνάδελφοί μας δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την ιδέα των επιθέσεων από την άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να τορπιλίσει τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η οποία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Αυτό που λέει ο Άντελ αλ-Τζουμπέιρ... για ένα σχέδιο Β' όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία είναι απλώς... μια προσπάθεια να τορπιλίσει την παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε σε δήλωσή του αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλούνται κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις