ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρόεδρος της Σερβίας

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρόεδρος της Σερβίας

«Οι εκλογές είναι αναγκαίες για να φανεί εάν οι πολίτες στηρίζουν την εφαρμογή επίπονων μεταρρυθμίσεων που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη διαβίωση στο μέλλον»

Πρόωρες εκλογές για τις 24 Απριλίου προκήρυξε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς το κυβερνών, κεντροδεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) ζήτησε ισχυρότερη εντολή για να προχωρήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Νίκολιτς επεσήμανε ότι «οι εκλογές είναι αναγκαίες για να φανεί εάν οι πολίτες στηρίζουν την εφαρμογή επίπονων μεταρρυθμίσεων που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη διαβίωση στο μέλλον».

Στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Νίκολιτς για το αποτέλεσμα των εκλογών. Κατά παρέκκλιση από τους ηθικούς κανόνες συμπεριφοράς του προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία να κερδίσει στις εκλογές το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία εξελέγη στις 26 Απριλίου του 2014, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Για τη συμμετοχή κάποιου κόμματος στην εκλογική μάχη απαιτείται η συγκέντρωση 10.000 υπογραφών, ενώ ως κατώτατο όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή ορίζεται το 5% των ψήφων. Αυτό το όριο δεν ισχύει για τα κόμματα ή τις παρατάξεις που εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες.

Σχετικές ειδήσεις