ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη

Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη, διαμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Bundestag εν όψει της δεύτερης συνόδου της ΕΕ με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως «μία συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να συνοδευτεί από συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδοχή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων», επιμένοντας στην απόλυτη ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό.

Και στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, προειδοποίησε ότι ουδείς πρέπει να «ξεγελαστεί» από τη μικρότερη ροή προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας των κλειστών συνόρων που είχε επιβάλλει η Αυστρία και άλλα κράτη.

«Η παρούσα χαλάρωση (της ροής προσφύγων) στη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη είναι ένα θέμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι το άλλο και πρέπει να αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για όλους μας διότι έχει συνέπειες για όλους μας στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Η ΕΕ να προτρέψει την Άγκυρα να σεβαστεί την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των Κούρδων»

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιμείνει σθεναρά στο σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία, σε μια περίοδο που διαπραγματεύεται με την Άγκυρα μια συμφωνία για τους πρόσφυγες.

«Είναι αυτονόητο ότι απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου ή για τη μεταχείριση των Κούρδων», ανέφερε η καγκελάριος.

Ωστόσο η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να απαντά «ανάλογα» στις απειλές των «τρομοκρατών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).