ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Συνελήφθη ο Αμπντεσλάμ σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Βρυξέλλες: Συνελήφθη ο Αμπντεσλάμ σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Συνελήφθη ζωντανός ο υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, στη συνοικία Μολενμπέκ, μετά από μεγάλη επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας - Ο μακελάρης τραυματίστηκε στο γόνατο από αστυνομικά πυρά - Έφυγε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφήςο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ - Συνελήφθησαντέσσερα ακόμη άτομα

Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μαροκινής καταγωγής, ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος για το μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, βρίσκεται στα χέρια της βελγικής αστυνομίας από το απόγευμα της Παρασκευής (18/03).

Ο «εγκέφαλος» των φονικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα τραυματίστηκε στο γόνατο και στη συνέχεια «έπεσε» στα χέρια των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των βελγικών αρχών, σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

H επιχείρηση που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ έληξε λίγο μετά τις 10 (ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου RTBF.

Η στιγμή της έκρηξης

Κατα τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σημειώθηκαν και δυο εκρήξεις, σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

hjhjh

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF μετέδωσε πλάνα όπου διακρίνεται καπνός και επισήμανε ότι μια έκρηξη ακούστηκε, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει τα ακριβή αίτιά της.

Το δίκτυο RTL και η εφημερίδα L' Echo έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις.

Δείτε καρέ - καρέ τη σύλληψη του τρομοκράτη

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ τραυματίστηκε στα πόδια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, ενώ όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde «ταυτοποιήθηκε επίσημα» από τα δαχτυλικά αποτυπώματά του και πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου γνωστοποίησε ότι κατά την ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι 4 άνθρωποι και κρατούνται.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ κι άλλον έναν ύποπτο που συνδέεται με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, οι αρχές έχουν συλλάβει επιπλέον τρεις ανθρώπους, όλοι τους μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.

"Τον πιάσαμε" επιβεβαίωσε πρώτος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, μέσω του Twitter.

wegot

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής παραμένει υψηλό και ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με όσους θεωρούσαν στην αρχή οι αρχές ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες και στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

«Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκδώσει «όσο το δυνατό συντομότερα» στη Γαλλία τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον υπ’ αριθμό ένα καταζητούμενο για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες αφού διέφευγε για ένα διάστημα 4 μηνών.

«Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

belgium 3597242b

Όπως μεταδίδει το BFM TV, η αστυνομία πληροφορήθηκε από πηγή ότι ο μακελάρης αναζητούσε ένα ασφαλές καταφύγιο μετά την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής πριν τον εντοπίσουν στο προάστιο Μολενμπέκ, είχαν ερευνήσει πολλά σπίτια, στα οποία εικάζεται ότι είχε περάσει στο παρελθόν ο Αμπντεσλάμ.

police 3597273b

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today πως καπνός είχε καλύψει το σημείο όπου πραγματοποιείτο η επιχείρηση των βελγικών αρχών.

Παράλληλα, ο βελγικός ιστότοπος HLN αναφέρει πως οι αστυνομικοί φώναζαν: «Βγες έξω με τα χέρια ψηλά».

Το βελγικό δίκτυο RTL δημοσίευσε και φωτογραφία από τη σύλληψη ενός από τους τρομοκράτες, δίχως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον Αμπντεσλάμ.

arrest

Την ίδια στιγμή, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, αποχώρησε βιαστικά από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο τηλέφωνο, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την επιχείρηση της αστυνομίας.

Ποιος είναι ο μακελάρης του Παρισιού

Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία, πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του Μόλενμπεκ περιέγραψε ότι σήμερα, αφού ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι, "ένας μικρόσωμος νέος, που φορούσε κασκέτο" προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά χτυπήθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο.

Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε μια έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο διαμέρισμα του Φόρεστ εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαλάζ Αμπντεσλάμ.

Σήμερα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την εξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Ένας άνδρας με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ είχε περάσει από τα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία στις 9 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και κάποιον που χρησιμοποιούσε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Σύμφωνα με τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT το όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ΙΚ που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Σχετικές ειδήσεις