ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία επιστρέφει πρόσφυγες στη Συρία – Σοκαριστικές καταγγελίες!

Η Τουρκία επιστρέφει πρόσφυγες στη Συρία – Σοκαριστικές καταγγελίες!

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Άγκυρας ότι εξαναγκάζει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους, εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή (01/04/2016) στο Βερολίνο, περιλαμβάνονται σοκαριστικές αναφορές για το πώς η Τουρκία με την οποία συνδιαλέγεται η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναπροωθεί πίσω στις φλόγες του πολέμου ακόμη και ασυνόδευτα ανήλικα!

«Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», επισημαίνει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία. «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία», αναφέρει.

Για την Διεθνή Αμνηστία η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα». Απαιτείται από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων και να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία!

Ο εκπρόσωπος στην Αθήνα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Φιλίπ Λεκλέρ υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο DPA πως θα είναι εξαιρετικά προσεκτικά ώστε να μην επιστρέψει στην Τουρκία κανείς πρόσφυγας που να μην του δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Σαφής, όμως, και ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός ο οποίος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA δήλωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι τιμωρούνται τρεις φορές: την πρώτη από τον πόλεμο, τη δεύτερη από την επικίνδυνη φυγή τους προς την Ελλάδα και τώρα με την επαναπροώθησή τους».

Σχετικές ειδήσεις