ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια και συλλήψεις στην Γαλλία στην πορεία για τα εργασιακά (pic+vid)

Επεισόδια και συλλήψεις στην Γαλλία στην πορεία για τα εργασιακά (pic+vid)

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τις ομάδες των νεαρών διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και αυγά

Στη σύλληψη 130 ατόμων προχώρησε η Γαλλική αστυνομία, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι σε πορεία κατά των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά την οποία προωθεί η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον Μανούελ Βαλς.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τις ομάδες των νεαρών διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και αυγά, ενώ φώναζαν το σύνθημα «αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά», στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, απ’ όπου ξεκίνησε η σημερινή πορεία.

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η μείωση των κινήτρων για υπερωρίες, οι οποίες αμείβονται σήμερα με προσαύξηση 25%, ενώ με βάση την προτεινόμενη μεταρρύθμιση αυτό το ποσοστό θα μειωθεί στο 10%.

Στη Ρεν, όπου οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση και πορεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Στην Αβρ, όπου 1.200 άνθρωποι διαδήλωσαν, ακυρώθηκαν επίσης δρομολόγια πορθμείων και επιβατηγών πλοίων σε παρόμοιες συνθήκες.

Ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας εισήλθε πλέον στην πέμπτη εβδομάδα του, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας φωνάζοντας το σύνθημα «μαθητές λυκείου, φοιτητές, άνεργοι και μισθωτοί, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να πολεμήσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να νικήσουμε».

Παρά την αποφασιστικότητα που διατυμπανίζουν οι διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις μάλλον εμφανίζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης: η αστυνομία καταμέτρησε το απόγευμα μόλις 3.200 έως 3.400 διαδηλωτές στο Παρίσι έναντι 26.000 έως 28.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις