ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας λόγω Panama Papers

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας λόγω Panama Papers

Ο Ισλανδός πρωθυπουργόςείχε προσπαθήσει νωρίτερα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που έφερε στο φως η έρευνα των «Panama Papers».

Ο κ. Γκούνλαουγκσον είχε νωρίτερα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συνέπεια μετά την αποκάλυψη των διαρροών που έριξαν φως στην υπόθεση των παγκόσμιων offshore.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και διεξαγωγή νέων εκλογών

Η αντιπολίτευση της Ισλανδίας εξακολουθεί να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, παρά την είδηση ότι ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ παράλληλα στο Ρέικιαβικ εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι το αίτημά μας για διεξαγωγή νέων εκλογών εξακολουθεί να ισχύει», είπε η ηγέτιδα του Αριστερού Πράσινου Κόμματος, Κάτριν Γιακομπσντότιρ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Γκουνλάουγκσον είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που παραιτείται με αφορμή το σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά», των αρχείων που διέρρευσαν από μια νομική εταιρεία και αποκαλύπτουν ότι πολλοί πολιτικοί, αθλητές, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες απ' όλον τον κόσμο είχαν ιδρύσει εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Στο Ρέικιαβικ, η είδηση χαροποίησε τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο οι οποίοι ωστόσο απαιτούν πλέον την παραίτηση όλων των μελών της δεξιάς κυβέρνησης.

Το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιο. Τα δύο κόμματα που την αποτελούν, το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας, διαθέτουν μαζί 38 έδρες στο 63μελές κοινοβούλιο. Θεωρητικά, ο Γιόχανσον θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, όμως το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό.

Ο Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του.

Σχετικές ειδήσεις