ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι επιθέσεις στο Χαλέπι κατέστρεψαν την εκεχειρία»

Ρωσία: «Οι επιθέσεις στο Χαλέπι κατέστρεψαν την εκεχειρία»

Η Ρωσία έχει αποσύρει περίπου 30 αεροσκάφη από τη Συρία, περιλαμβανομένων και όλων των βομβαρδιστικών Su-25 που στάθμευαν στη χώρα

Η εισαγωγή σε «καθεστώς ηρεμίας» στην πόλη Χαλέπι της Συρίας είχε σχεδιαστεί να ισχύσει στις 3 Μαΐου ωστόσο, εμποδίστηκε από τις επιθέσεις των μαχητών του Μετώπου Νόσρα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Το «καθεστώς ηρεμίας» στο Χαλέπι και στα περίχωρά του είχε σχεδιαστεί αρχικά να διαρκέσει 24 ώρες και στη συνέχεια να επεκταθεί για άλλες δύο ημέρες, είπε ο Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Ρωσία έχει αποσύρει περίπου 30 αεροσκάφη από τη Συρία, περιλαμβανομένων και όλων των βομβαρδιστικών Su-25 που στάθμευαν στη χώρα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ για την κατάρρευση της εκεχειρίας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών για την συριακή κρίση στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη για την υπονόμευση της εκεχειρίας στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στις 22 Απριλίου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έχουν σκοτωθεί 284 άνθρωποι, ανάμεσα τους 57 παιδιά και 38 γυναίκες

«Αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι είναι μια τραγωδία που απαιτεί μια πιο δυναμική αντίδραση. Είναι ένα τρομακτικό δράμα ό,τι συμβαίνει εκεί με θύματα και το καθεστώς της Δαμασκού φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτό που συντελείται που αποτελεί υπονόμευση της εκεχειρίας και φτάνει έως το σημείο της καταστροφής νοσοκομείων, της δολοφονίας γυναικών και παιδιών, άμαχου πληθυσμού και γιατρών», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Παράλληλα κάλεσε για μια συνάντηση τη Δευτέρα (16/05) στη Γαλλία των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών που εμπλέκονται στις συνομιλίες για την εκεχειρία, σημειώνοντας πως: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουμε στην πορεία της κατάπαυσης του πυρός».

Σχετικές ειδήσεις