ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια περί παραίτησης Νταβούτογλου

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Φουντώνουν τα σενάρια περί παραίτησης Νταβούτογλου

Εκτάκτως στον Ερντογάν - Σκηνικό ρήξης -Το κυβερνών κόμμα AK θα διεξαγάγει συνέδριο για την αντικατάσταση του Νταβούτογλου.

Πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για παραίτηση του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε μάλιστα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει για να μην δεχθεί πλήγμα το συντηρητικό κίνημα της Τουρκίας.

«Θα ποδοπατούσα τον εγωισμό μου εάν ήταν απαραίτητο. Θα απέρριπτα κάθε αξίωμα που πολλοί θα θεωρούσαν αδύνατον για ένα θνητό να απορρίψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που έχει σήμερα Τετάρτη (04/05), ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη (05/05) αλλά επισπεύσθηκε χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι από αυτήν κρίνεται το πολιτικό μέλλον του κ. Νταβούτογλου.

Οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες έχουν πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με την σταθερότητα της χώρας.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει περαιτέρω πτωτική πορεία, μετά την μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε τους τελευταίους πέντε και πλέον μήνες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

Ο προέδρος της Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν, που πρόσκειται στον Ερντογάν, πρόσφατα τόνισε πως «ένα αυτοκίνητο που έχει δύο οδηγούς δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς να συμβεί ένα ατύχημα. Αναπόφευκτα θα συμβεί ένα ατύχημα».

Το κυβερνών κόμμα AK θα διεξαγάγει συνέδριο για την αντικατάσταση του Νταβούτογλου από την προεδρία

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος .

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Σχετικές ειδήσεις