ΚΟΣΜΟΣ

Λουξεμβούργο: Ο εισαγγελέας ζήτησε να πέσουν στα… μαλακά οι δύο Γάλλοι για την υπόθεση «LuxLeaks»

Λουξεμβούργο: Ο εισαγγελέας ζήτησε να πέσουν στα… μαλακά οι δύο Γάλλοι για την υπόθεση «LuxLeaks»

Ο εισαγγελέας του Λουξεμβούργου ζήτησε την επιβολή ποινών πολύ κατώτερων από το ανώτατο όριο σε βάρος δύο πρώην υπαλλήλων εταιρίας ορκωτών λογιστών οι οποίοι διέρρευσαν δεδομένα για τις φορολογικές συναλλαγές του Μεγάλου Δουκάτου με μεγάλες επιχειρήσεις στη λεγόμενη υπόθεση "LuxLeaks".

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών και πρόστιμα στον Αντουάν Ντελτούρ και τον Ραφαέλ Αλέ, που είναι και οι δύο Γάλλοι πολίτες και πρώην υπάλληλοι της εταιρίας ορκωτών λογιστών PwC.

Η ποινή αυτή είναι πολύ πιο κάτω από την ανώτατη ποινή πενταετούς φυλάκισης που επιβάλλεται για κατηγορίες που ξεκινούν από την παραβίαση της μυστικότητας και φθάνουν μέχρι την κλοπή και ηλεκτρονική απάτη.

«Δεν θα ήμουν αντίθετος σε μια ποινή με αναστολή», δήλωσε ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Λεντζ ενώπιον ενός δικαστηρίου στην πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου.

Ο Ντελτούρ κατηγορείται ότι διοχέτευσε δεδομένα για πελάτες της PwC στον δημοσιογράφο Εντουάρ Περέν για μια εκπομπή που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση το 2012.

Οι εισαγγελείς λένε πως αυτά τα δεδομένα και υλικό που δόθηκε από τον Αλέ χρησιμοποιήθηκε στις αποκαλύψεις των "Luxleaks" τον Νοέμβριο του 2014 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Ο Περέν δικάζεται επίσης και ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί πρόστιμο, χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του.

Κατά την έναρξη της δίκης εμπειρογνώμονας της PwC δήλωσε πως ο Ντελτούρ αντέγραψε 45.000 σελίδες εγγράφων στις οποίες είχε πρόσβαση λόγω μιας βλάβης στους σέρβερ της εταιρίας, η οποία από τότε έχει διορθωθεί.

Ο δικηγόρος του Ντελτούρ είπε πως ο πελάτης του δεν είχε την πρόθεση να βρει τα έγγραφα αλλά έπεσε πάνω τους τυχαία.

Σχετικές ειδήσεις