ΚΟΣΜΟΣ

Το άρθρο της Sun που προκάλεσε σάλο: «Η βασίλισσα στηρίζει το Brexit»

Το άρθρο της Sun που προκάλεσε σάλο: «Η βασίλισσα στηρίζει το Brexit»

Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου σε δημοψήφισμα για το αν η χώρα τους πρέπει να μείνει ή να φύγει από την ΕΕ, και ένας υπαινιγμός ότι η δημοφιλής βασίλισσα τάσσεται υπέρ της εξόδου θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δημόσια συζήτηση

Το πρωτοσέλιδο της Sun, που έγραφε ότι «Η βασίλισσα τάσσεται υπέρ του Brexit», ήταν παραπλανητικός, ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/05) η ρυθμιστική αρχή για τον Τύπο, «Independent Press Standards Organisation» (IPSO), αν και η εφημερίδα επέμεινε πως το ρεπορτάζ της, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ είχαν προσφύγει στην IPSO για το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου, το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της Sun στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Βάσει του συνταγματικού της ρόλου, η 90χρονη βασίλισσα πρέπει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της 64χρονης βασιλείας της έχει επιμελώς αποφύγει να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις της.

Η Sun δημοσίευσε τον τίτλο «Η IPSO κατά του τίτλου της Sun για τη βασίλισσα» στη βάση του πρωτοσέλιδού της σήμερα, καθώς και ένα άρθρο στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας όπου αναφέρει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και την απόφαση της IPSO.

«Είναι η βασίλισσα υπέρ του Brexit; Είμαστε βέβαιοι ότι είναι», ανέφερε το κύριο άρθρο. «Έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στη Βρετανία, πιστεύουμε πως οι απόψεις της είναι ιδιαίτερα έντονες σχετικά με τη διάβρωση της κυριαρχίας μας από την ΕΕ».

Το παλάτι είχε προβάλει το επιχείρημα ότι ο τίτλος έδινε την εντύπωση πως η βασίλισσα υποστηρίζει το στρατόπεδο της «εξόδου» στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται ενόψει του δημοψηφίσματος, άποψη την οποία χαρακτήρισε παραπλανητική και διαστρεβλωμένη.

Η εφημερίδα ανέφερε πως είναι ανοησία το να ειπωθεί ότι η βασίλισσα κρατάει πάντα τις σκέψεις της για τον εαυτό της, παραθέτοντας κάποιες παρατηρήσεις για κινέζους αξιωματούχους τους οποίους είχε χαρακτηρίσει «πολύ αγενείς» στη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας που κατέγραψαν οι κάμερες την περασμένη εβδομάδα.

Φορώντας κορώνα με 3.000 διαμάντα η Βασίλισσα ανακοίνωσε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

qu

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα, δια στόματος της βασίλισσας Ελισάβετ, το νομοθετικό έργο που προγραμματίζει να περάσει μέσα στο επόμενο έτος, κυρίως τα σχέδια της για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παροχή στήριξης στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Όπως κάθε χρόνο η βασίλισσα, για την οποία αυτή ήταν η 63η τέτοια ομιλία της από το 1953, έφτασε στο Γουεστμίνστερ με άμαξα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας επίσημο ένδυμα και την κορώνα της που κοσμείται από 3.000 διαμάντια, εκφώνησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στις προγραμματικές προτάσεις που αναγνώσθηκαν στο κοινοβούλιο από τη βασίλισσα Ελισάβετ -όπως ορίζει η παράδοση από το 1536- περιλαμβάνονταν περισσότεροι από 20 καινούριοι νόμοι που καλύπτουν θέματα από την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού μέχρι την υιοθεσία παιδιών τα οποία έχουν τεθεί υπό την κηδεμονία του κράτους.

Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ήδη γνωστό. Η κυβέρνηση φαίνεται ωστόσο ότι αναβάλλει τουλάχιστον ένα από τα μέτρα που ζητούσαν οι υπέρμαχοι του Brexit, το Νομοσχέδιο περί Εθνικής Κυριαρχίας το οποίο επιθυμούσαν ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές προκειμένου να επιβάλουν την κυριαρχία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα παράσχει ευκαιρίες σε όλους», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η ομιλία της βασίλισσας αποτέλεσε ταυτόχρονα και μια «ανακωχή» στις τεταμένες συζητήσεις για το μέλλον της Βρετανίας εντός της ΕΕ. Πέντε εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η χώρα παραμένει διχασμένη.

Πάντως οι πολέμιοι του Brexit είδαν με ικανοποίηση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τους δίνουν σαφές προβάδισμα απέναντι στους υποστηρικτές της εξόδου.

Σχετικές ειδήσεις