ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα αλλά χωρίς συγγνώμη για την ατομική βόμβα (Vids & Pics)

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα αλλά χωρίς συγγνώμη για την ατομική βόμβα (Vids & Pics)

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Στην ιστορική αυτή επίσκεψη του στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύτηκε από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945. Η εκδήλωση οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, άλλοτε σφίγγοντας το χέρι επιζησάντων της ατομικής βόμβας και άλλοτε αγκαλιάζοντάς τους.

Σκοπός του αμερικανού προέδρου είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους 210.000 και πλέον Ιάπωνες που σκοτώθηκαν από την πυρηνική φωτιά.

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά.

Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος «άλλαξε για πάντα», αυτή η βόμβα «απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της».

«Γιατί ήρθαμε εδώ στη Χιροσίμα; Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας», πρόσθεσε.

«Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση».

Οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών.

Πριν από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ειρήνης, ο Ομπάμα επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

«Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα. «Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά».

Στις 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά της ανθρωπότητας, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έριξε και άλλη βόμβα στο Ναγκασάκι και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε έξι ημέρες αργότερα. Η χρήση αυτού του όπλου, αποτέλεσμα του Σχεδίου Μανχάταν που εκπονείτο με άκρα μυστικότητα επί χρόνια, θα οδηγούσε στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού, αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν την άποψη αυτή. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.

«Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης, ότι ακόμη και πρώην αντίπαλοι μπορεί να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι», έγραψε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις