ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κόντρα Τραμπ - Κλίντον για το μακελειό στο Ορλάντο

Νέα κόντρα Τραμπ - Κλίντον για το μακελειό στο Ορλάντο

Η Κλίντον κάλεσε «για πολιτική, όχι κομματική ηγεσία» την επομένη της επίθεσης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε για τον έλεγχο των τζαμιών στις ΗΠΑ και επανέλαβε την πρότασή του για μια προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο στη Φλόριντα, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν τη χώρα ασφαλή χωρίς να δαιμονοποιούν τους Αμερικανούς μουσουλμάνους.

Πενήντα άνθρωποι, σκοτώθηκαν στο νυκτερινό κέντρο στην πιο αιματηρή επίθεση στο είδος της στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις της η Κλίντον είπε πως θα υποστήριζε αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους» και κάλεσε για στενότερη εποπτεία του διαδικτύου. Είπε πως, την ίδια στιγμή, είναι δεσμευμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Αμερικανών μουσουλμάνων

«Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε, να δημαγωγούμε και να κηρύσσουμε τον πόλεμο σε μια ολόκληρη θρησκεία. Αυτό είναι απλώς επικίνδυνο», δήλωσε η Κλίντον στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Κάλεσε επίσης να γίνουν βήματα για να εμποδιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη λίστα απαγόρευσης αεροπορικών ταξιδιών των ΗΠΑ από το να αγοράζουν όπλα και είπε ότι η ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στα επιθετικά όπλα πρέπει να αποτελέσει μέρος της δημόσιας συζήτησης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για την εθνική ασφάλεια σήμερα στο Νιου Χάμσαϊρ. Αρχικά σχεδίαζε να επικρίνει την Κλίντον και το παρελθόν της που ρέπει προς σκάνδαλα, όπως είπε.

Ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στη μουσουλμανική κοινότητα για το ότι δεν αναφέρει στις αρχές ανθρώπους όπως ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο Ορλάντο.

«Θα διαπιστώσετε ότι πολλοί άνθρωποι που τον ήξεραν αισθάνονταν ότι ήταν τρελός... κάτι τέτοιο θα συνέβαινε», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο CNN. «Άνθρωποι που τον γνώριζαν, η πρώην σύζυγος, άλλοι άνθρωποι. Δεν τους αναφέρουν. Για κάποιο λόγο η μουσουλμανική κοινότητα δεν αναφέρει ανθρώπους όπως αυτός».

Ο Τραμπ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται καλύτερη συλλογή πληροφοριών μέσω των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα. «Πρέπει να κοιτάμε τα τεμένη... και πρέπει να κοιτάμε την κοινότητα», είπε. «Και, πιστέψτε με, η κοινότητα ξέρει τους ανθρώπους που έχουν το δυναμικό να κάνουν έκρηξη», είπε.

Σχετικές ειδήσεις