ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η απόφαση για την παράταση των κυρώσεων έως τις 23 Ιουνίου του 2017, η οποία αναμενόταν, ελήφθη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσημα για ένα χρόνο τις κυρώσεις που είχε υιοθετήσει σε βάρος της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, οι οποίες απαγορεύουν κυρίως τις επενδύσεις και τις εισαγωγές προς την ΕΕ προϊόντων της χερσονήσου.

«Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται στους πολίτες της ΕΕ και στις εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ. Περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», αναφέρει το Συμβούλιο. Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως την «εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη εντός της ΕΕ» και «τους επενδυτές στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη».

Ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης -παρά τις κυρώσεις που του επιβάλλει- στους ξένους επενδυτές που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη και τους οποίους η Ρωσία χρειάζεται για να βγει από την κρίση.

Με καλεσμένους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός» όπως θέλει το Κρεμλίνο, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Ρωσία ένα μέσο για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη τη στιγμή που η ύφεση της Ρωσικής οικονομίας φαίνεται να τελειώνει.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης επενδυτών εστιάζεται στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον δύο χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.

Σχετικές ειδήσεις