ΚΟΣΜΟΣ

Λουτρό αίματος στη Λιβύη: 241 νεκροί και 1.400 τραυματίες σε δύο μήνες μαχών κατά του ISIS (Vid)

Λουτρό αίματος στη Λιβύη: 241 νεκροί και 1.400 τραυματίες σε δύο μήνες μαχών κατά του ISIS (Vid)

Πάνω από 240 μέλη των δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που συνεχίζονται επί δύο μήνες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για την ανακατάληψη του προπυργίου τους, της πόλης της Σύρτης, δήλωσε ιατρική πηγή την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ, την οποία αναγνωρίζει και υποστηρίζει ο ΟΗΕ, εξαπέλυσαν την 12η Μαΐου επίθεση για να αποσπάσουν από τα χέρια του ISIS την παράκτια πόλη της Σύρτης, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Την 9η Ιουνίου μπήκαν στην πόλη κι έκτοτε πολιορκούν τους τζιχαντιστές.

Η προέλαση των δυνάμεων της ΚΕΕ όμως γίνεται με αργό ρυθμό λόγω της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οι τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι εξαπολύουν αντεπιθέσεις, κυρίως επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά.

«Ο απολογισμός των μαρτύρων έπειτα από δύο μήνες μαχών είναι 241 νεκροί και πάνω από 1.400 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ιατρική πηγή στην πόλη Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), όπου είναι εγκατεστημένη η επιχειρησιακή διοίκηση των δυνάμεων που έχουν αναλάβει δράση εναντίον του ISIS.

Πολλοί από τους τραυματίες δέχονται ιατρικές περιποιήσεις στη Λιβύη, άλλοι όμως έχουν διακομιστεί «στο εξωτερικό, σε κοντινές χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Ιταλία», πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Το ISIS επωφελήθηκε από το χάος στο οποίο βυθίστηκε η Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 για να αποκτήσει ερείσματα στη λιβυκή επικράτεια. Κατέλαβε τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015.

Σχετικές ειδήσεις