ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία: «Ξηλώνει» στρατιωτικούς και δικαστές το καθεστώς Ερντογάν

Πραξικόπημα Τουρκία: «Ξηλώνει» στρατιωτικούς και δικαστές το καθεστώς Ερντογάν

Καταιγιστικές οι εξελίξεις - Τουλάχιστον 265 νεκροί από τις συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα - Παραδίδονται οι πραξικοπηματίες - Περισσότερες από 3.000 συλλήψεις στρατιωτικών - Συνελήφθη ο Αρχηγός του Γ' Σώματος Στρατού - Ερντογάν: «Το καρκίνωμα αφαιρέθηκε» -Όλο το χρονικό της απόπειρας του πραξικοπήματος

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το συμβάν αυτό ως το «Πραξικόπημα των Τεσσάρων Ωρών». Τόσος ήταν και ο χρόνος που διήρκεσε το πολεμικό κλίμα στη γειτονική χώρα.Μόνο που οι στασιαστές, προτού παραδοθούν, φρόντισαν να αιματοκυλήσουν την χώρα. Τουλάχιστον 265 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της έντασης που ακολούθησε την «έξοδο» μερίδας του Στρατού στους δρόμους των τουρκικών μεγαλοπούλεων.

Η μεγάλη ανατροπή στα σχέδια των πραξικοπηματιών σημειώθηκε τη στιγμή που εκατοντάδες πολίτες, μετά από την προτροπή του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους και αντιστάθηκαν.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (16/07/2016) ενώπιον του τουρκικού λαού, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα την έκδοση του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία τονίζοντας πως «η Τουρκία έκανε ό,τι ζητά η Αμερική». «Το καρκίνωμα αφαιρέθηκε και οι βόμβες δεν σταμάτησαν τη Βουλή και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις καρατομήσεις δικαστικών, τονίζοντας πώς «απομακρύναμε την κηλίδα από το δικαστικό σώμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πάνω από 3.000 συλλήψεις στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δικαστικών που διατελούσαν μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αρχηγός του Γ' Σώματος Στρατού, ο στρατηγός Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος, ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ Στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

«Σφαγή» και στο τουρκικό Δικαστικό Σώμα

Οι εισαγγελικές Αρχές της Τουρκίας εξέδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου (16/07/2016) εντάλματα σύλληψης για συνολικά 140 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου και άλλων 48 μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής απόπειρας πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού.

Ήδη, σύμφωνα με το δίκτυο RT, το οποίο επικαλείται τουρκικά τοπικά ΜΜΕ, έχουν γίνει συνολικά δέκα συλλήψεις. Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν την απομάκρυνση συνολικά 2.745 δικαστών από τα καθήκοντά τους.

Την είδηση μετέδωσε σήμερα, Σάββατο (16/07/2016) το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Γιλντιρίμ: Τρομοκράτες και όχι στρατιώτες οι πραξικοπηματίες

YILDIRIM

Μιλώντας νωρίτερα το Σάββατο (16/07/2016) ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν την χθεσινή νύχτα το κοινοβούλιο της χώρας».

«Νομίζαμε πως πρόκειται για στρατιωτική άσκηση»

syllhpsi 2

Την ίδια στιγμή, «άγνοια» για το σχέδιο πραξικοπήματος δήλωσε μεγάλος αριθμός εκ των συλληφθέντων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πολλοί στρατιώτες που συνελήφθησαν μετά τα δραματικά γεγονότα της Παρασκευής 15 Ιουλίου, δήλωσαν στις ανακριτικές αρχές ότι δεν γνώριζαν ότι οι πράξεις τους ήταν μέρος σχεδίων για την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά είχαν την αίσθηση πως ήταν μια άσκηση!

Έκλεισε η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ

incirlik airbase 600x334

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, από την οποία ξεκινούν τις επιδρομές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους μαχητικά της συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, σφραγίστηκε και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, όπως μετέδωσε το RT.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι να αποκατασταθεί ο έλεγχος της κατάστασης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις μετακινήσεις προς και από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ», ανέφερε το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Άδανα στην ιστοσελίδα του.

Επέστρεψε θριαμβευτής ο Ερντογάν

Εν μέσω αποθέωσης και θερμών χειροκροτημάτων έφτασε από νωρίς το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος.

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος διακήρυξε ότι «καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω από την εθνική βούληση».

erntgoa

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε βαριά τιμωρία για τους πραξικοπηματίες λέγοντας: «Υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης από μια μικρή πλειοψηφία, το παράλληλο κράτος. Υπήρξε μια προδοσία και οι προδότες θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε πολύ έντονο ύφος.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε βήμα απελπισίας το πραξικόπημα. «Τα F16 τα πήραμε για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας και τώρα εμποδίζουν τις πτήσεις και στρέφονται εναντίον μου. Βομβάρδισαν το σημείο στο οποίο βρισκόμουν. Νόμιζαν ότι ήμουν εκεί, αλλά είχα φύγει».

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα πως η Τουρκία έχει κυβέρνηση εκλεγμένη με τις ψήφους του λαού και προανήγγειλε ότι θα διώξει από τον τουρκικό στρατό τους ανθρώπους που έχουν σχέσεις με το παράλληλο κράτος.

Τα «ρίχνουν» στους στασιαστές για την πτώση του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβρη του 2014

Λίγες ώρες μετά την καταστολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο δήμαρχος της Άγκυρας Γκιολίχ Γκιοκτσέκ έκανε λόγο για ύπαρξη «παράλληλης δομής» στον τουρκικό στρατό, λέγοντας ότι αυτή η «παράλληλη δομή» στις ένοπλες δυνάμεις, ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2014 εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

toyrkia42

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Δείτε παρακάτω τι γράφει το twitter στο #TurkeyCoupAttempt

Σχετικές ειδήσεις