ΚΟΣΜΟΣ

Ψάχνεις ένα… άρμα μάχης για τις μετακινήσεις σου; Έτσι θα το αποκτήσεις!

Ψάχνεις ένα… άρμα μάχης για τις μετακινήσεις σου; Έτσι θα το αποκτήσεις!

Την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, με... άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα έχουν σύντομα οι λάτρεις των ιστορικών αντικειμένων και των αντικών.

Και αυτό γιατί το Μουσείο Αρμάτων της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία, αποφάσισε να δημοπρατήσει τα εκθέματά του, λόγω έλλειψης επισκεπτών!

Μεταξύ των 130 αντικειμένων που θα πουληθούν στις 18 Σεπτεμβρίου από το γαλλικό οίκο δημοπρασιών Artcurial είναι ένα άρμα M4 Cadillac του 1942 (εκτιμάται ότι θα πιάσει 80.000-140.000 ευρώ), ένα Jeep MB του 1944 (25.000 ευρώ) και μια μπουλντόζα Caterpillar D-8 του 1943 (4.000-6.000 ευρώ).

Για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν τόσο μεγάλα ποσά, το μουσείο προσφέρει και κούκλες ντυμένες με στολές πιλότων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ή με ενδυμασίες Γάλλων αντιστασιακών σε πιο προσιτή τιμή: μόνο 200 ευρώ η καθεμία!

normandia mouseio

«Για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και φορολογικούς λόγους, αποφάσισα να κλείσω το μουσείο και να πουλήσω το σύνολο της συλλογής», εξήγησε ο Πατρίκ Νεράν, ο ιδρυτής του Μουσείου Αρμάτων που βρίσκεται στο Κατς, πολύ κοντά στις ακτές όπου έγινε η Απόβαση των Συμμάχων τον Ιούνιο του 1944.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2013, αλλά φέτος οι επισκέπτες του μειώθηκαν «κατά περίπου 30%», εξήγησε ο συλλέκτης, αποδίδοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο στα «προβλήματα τρομοκρατίας στη Γαλλία», που διώχνουν τους τουρίστες, όσο και στην απουσία οικονομικής στήριξης.

Ο Νεράν, ο οποίος είναι συνταξιούχος πιλότος της Air France, άρχισε να συλλέγει άρματα και οχήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τη δεκαετία του 1980, ενώ μαζί με τους δύο γιους του, έχει αποκαταστήσει περισσότερα από 20 διαφορετικά μοντέλα αρμάτων. Το πρώτο που απέκτησε ήταν ένα άρμα M24 Chaffee του 1944 με το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου, συμμετέχοντας σε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις.

Το μουσείο, που στεγάζεται σε έναν χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί περίπου 40 οχήματα, πολλές χιλιάδες μικροαντικείμενα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πίστα για αεροπορικές επιδείξεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι επιδείξεις αεροσκαφών και αρμάτων στοίχισαν στον Νεράν «πολλές μηνύσεις από τους γείτονες», συμβάλλοντας στην απόφασή του να κλείσει το μουσείο.

Παρά την πώληση πολλών αντικειμένων, ο Νεράν θα κρατήσει πάντως «ένα μικρό απόθεμα», ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα μπορέσει να ανοίξει κάποιον άλλον χώρο για να στεγάσει τη συλλογή του…

Σχετικές ειδήσεις