ΚΟΣΜΟΣ

Με νέο νόμο η Αλβανία μετατρέπεται σε «χωματερή» αποβλήτων - Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του νόμου

Με νέο νόμο η Αλβανία μετατρέπεται σε «χωματερή» αποβλήτων - Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του νόμου

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το Αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά το βράδυ το νόμο για «την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων», καθώς επίσης και τις σχετικές προτεινόμενες τροπολογίες.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης, ο νόμος που επιτρέπει την εισαγωγή αποβλήτων στη χώρα ψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 4 αποχές.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου. Η εισαγωγή αποβλήτων ξεκινά άμεσα στην Αλβανία μετά την ψήφιση του νόμου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντιμετωπίζει έντονη κριτική, διότι όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013, η πρώτη του απόφασή ήταν η ακύρωση του νόμου για την εισαγωγή των αποβλήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ανακύκλωσης, ενώ τρία χρόνια αργότερα άλλαξε θέση και ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του νόμου αυτού ο οποίος -σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις- θα έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τις ζωές των πολιτών.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι η Αλβανία μπορεί τώρα να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο στον οποίο θα καταλήξουν επικίνδυνα, ακόμη και ραδιενεργά, απόβλητα, αν και οι αρχές λένε ότι οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί σε όσα εισάγονται στην Αλβανία.

Σχετικές ειδήσεις