ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν για την επαναπροώθηση 80.000 μεταναστών

Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν για την επαναπροώθηση 80.000 μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες (3/10) ότι κατέληξε σε μια αρχική «συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία έχει στόχο κυρίως να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των Αφγανών, των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίπτονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος δωρητών σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξ ονόματος των 28 κρατών-μελών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όμως η συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής του πρόκειται να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

«Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες (...), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί», είπε χθες μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Το Αφγανιστάν ήταν —μετά τη Συρία— η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες-μέλη της ΕΕ το 2015 (περίπου 180.000).

Η τάση επιβεβαιώθηκε το 2016, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του, οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν».

Εξάλλου «εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που ενέκριναν οι 28.

Ο αριθμός των Αφγανών υπηκόων που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή» της συμφωνίας, κατά το ίδιο κείμενο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ διέψευσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη, τον αριθμό που αναφερόταν σε ένα έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε τον Μάρτιο.

«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα του Τύπου», περιορίστηκε να δηλώσει η Κοτσίγιαντσιτς χθες, καθώς η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε την περασμένη εβδομάδα πως ο στόχος των Ευρωπαίων είναι πράγματι ο επαναπατρισμός 80.000 Αφγανών κι έκανε λόγο περί ενός «μυστικού τελεσιγράφου της ΕΕ προς το Αφγανιστάν», καθώς το ζήτημα συνδέθηκε από τις Βρυξέλλες με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Ευρώπη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης» ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.

Σχετικές ειδήσεις