ΚΟΣΜΟΣ

Ζήτησε από τους γιατρούς να της κόψουν το πόδι! Ο λόγος; Θα σας παγώσει το αίμα! (σκληρές εικόνες)

Ζήτησε από τους γιατρούς να της κόψουν το πόδι! Ο λόγος; Θα σας παγώσει το αίμα! (σκληρές εικόνες)

Επί τρία ολόκληρα χρόνια, μια νεαρή Βρετανίδα ζούσε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, τον απόλυτο εφιάλτη. Μέχρι που αποφάσισε να γράψει η ίδια το τέλος, ζητώντας από τους γιατρούς να της κόψουν το πόδι!

Η 19χρονη Hannah Moore, αφού είδε κάθε θεραπεία που ακολούθησε για το νύχι του ποδιού της, το οποίο μεγάλωνε μέσα στο δέρμα της, να μην έχει αποτέλεσμα, πλήρωσε 5.000 λίρες για να ακρωτηριάσουν το πόδι της!

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν έπειτα από μήνες ταλαιπωρίας, απευθύνθηκε στο κρατικό σύστημα υγείας (NHS) προκειμένου να αφαιρέσει το νύχι της με χειρουργική επέμβαση.

Μέσα σε λίγες ημέρες, υπέφερε από αφόρητους πόνους μέχρι δακρύων, ενώ δεν είχε καμία αίσθηση του ποδιού της, χωρίς πάντως να φαινόταν κάποιο σημάδι μόλυνσης.

Έπειτα από εξετάσεις, διαγνώστηκε ότι πάσχει από ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο, το «Complex Regional Pain Syndrome», το οποίο μπορεί να προκληθεί από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Έκτοτες, η άτυχη Βρετανίδα ζούσε με την αγωνία και τον τρόμο 24 ώρες την ημέρα.

Τα έλκη είναι ένα από τα συμπτώματα της πάθησης και τον περασμένο χρόνο, το πόδι της Hannah μαύρισε, άρχισε να ξεφλουδίζει, ενώ μια τεράστια σαρκοφάγα τρύπα (gallery) εμφανίστηκε στην καμάρα του.

podi

Μετά από χρόνια ωστόσο αποτυχημένων θεραπειών, το κορίτσι από το Stalbridge του Dorset πήρε μια γενναία απόφαση. Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική και ζήτησε να της ακρωτηριάσουν το πόδι!

Λίγους μήνες μετά, όχι μόνο ισχυρίζεται ότι είναι η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ στη ζωή της, αλλά σκοπεύει να πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020…

podi3

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη που ακρωτηρίασα το πόδι μου. Δεν ήμουν φοβισμένη, αλλά κατενθουσιασμένη», εξομολογείται, συμπληρώνοντας: «Ζούσα τον απόλυτο εφιάλτη για τρία χρόνια και δεν φαντάζεστε πόσο επηρέασε τη ζωή μου ένα νύχι που μεγάλωνε προς τα μέσα. Δεν είχα ακούσει ποτέ γι΄ αυτό το σύνδρομο και στην αρχή υπέθεσα ότι είχα πάθει απλά κάποια μόλυνση».

Όσα εκμυστηρεύεται στη συνέχεια επιτείνουν την αίσθηση του φρικιαστικού: «Σταδιακά άρχισα να παίρνω μέχρι και 40 διαφορετικά είδη φαρμάκων, ενώ δεν μπορούσα να αντέξω τον πόνο. Τότε ανακάλυψα έναν μαύρο κύκλο στο πόδι μου, ο οποίος έγινε πληγή και ήταν αρκετά βασανιστικό. Το έλκος είναι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου, καθώς ακόμα και μια απλή γρατζουνιά δεν μπορεί να κλείσει λόγω της έλλειψης παροχής αίματος».

Και συνεχίζει: «Μου άλλαζαν επίδεσμο σχεδόν κάθε εβδομάδα με γενική αναισθησία, μέχρι που αποφάσισα ότι δεν πάει άλλο».

Μπορεί μάλιστα οι γιατροί να προειδοποίησαν τη Hannah ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο πόνος να επιστρέψει στο ακρωτηριασμένο της πόδι, ωστόσο επρόκειτο για ρίσκο που ήταν αποφασισμένη να πάρει.

podi2

Πλέον αναπληρώνει το χαμένο χρόνο, αντικρίζοντας με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον. Και κυρίως απαλλαγμένη από τους πόνους!

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να την πάρω για να διεκδικήσω μια καλύτερη ζωή», εκμυστηρεύεται η Hannah, η οποία είναι εκκολαπτόμενη σεφ και ονειρεύεται να εκπροσωπήσει τη Βρετανία στο τρίαθλο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

«Κάποτε δεν μπορούσα να ζήσω. Τώρα ο ουρανός είναι το όριο μου και δεν μπορώ να περιμένω για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα», καταλήγει…

Το CRPS είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, η οποία χτυπά το αγγειακό, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκληθεί από μικρό τραυματισμό, κάταγμα οστού ή χειρουργική επέμβαση, αλλά ακόμα και να εμφανιστεί ξαφνικά χωρίς γνωστή αιτία.

«Ο ακρωτηριασμός δεν συνιστάται ως θεραπεία, εκτός σε ακραίες περιπτώσεις όπως της Hannah, όπου υπάρχουν δευτερογενείς και σοβαρές επιπλοκές», τονίζει πάντως ο Amanda Nelson, πρόεδρος και συνιδρυτής της CRPS-UK.

Σχετικές ειδήσεις