ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ιστορική η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Ομπάμα: Ιστορική η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την ημέρα επικύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (η οποία υιοθετήθηκε από τον απαιτούμενο αριθμό κρατών την Τετάρτη) ως «ιστορική» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Σήμερα (Τετάρτη 4/10), ο κόσμος συναντάται με την συγκυρία, και εάν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που ενσωματώνει αυτή η συμφωνία του Παρισιού, είναι πιθανό ότι η ιστορία θα κρίνει (την ημέρα αυτή) ως ορόσημο για τον πλανήτη μας», ανέφερε ο Ομπάμα σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, στον Κήπο των Τριαντάφυλλων στον Λευκό Οίκο.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, έπρεπε να υιοθετηθεί από το 55% όλων των χωρών. Προς το παρόν, έχει υιοθετηθεί από 72 χώρες, υπεύθυνες για το 56,75% των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, γεγονός που επιτρέπει σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επικυρώσουν.

Η συμφωνία είχε ήδη εξασφαλισμένη την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε η συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ μέσα σε 30 ημέρες, πριν από την έναρξη της COP 22 (7-18 Νοεμβρίου) στο Μαρόκο.

Σχετικές ειδήσεις