ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα - Απίστευτες φωτογραφίες

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα - Απίστευτες φωτογραφίες

Αμερικανικές εκλογές 2016:Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά κέντρα της Σάρλοτ, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνα, αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες.

Οι κάλπες στις πολιτείες Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια άνοιξαν στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα), καθώς και σε τμήματα της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Μέιν και του Νιου Χαμσάιρ. Μάλιστα ψηφοφόροι, ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες στα social media δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, πήρε ένα -πολύ πρώιμο ακόμη, φυσικά- προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τρία χωριά της πολιτείας Νιού Χάμσιρ, λαμβάνοντας 32 ψήφους έναντι 25.

Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4.

Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον έλαβε τρεις ψήφους. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Κέισικ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έλαβαν επιστολικές ψήφους.

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στο Νιού Χάμσιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια να ανοίξουν τις κάλπες τα μεσάνυχτα και να τις κλείσουν αμέσως μόλις όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, προσήλθε στις 11 π.μ. τοπική ώρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ, για να ψηφίσει στο Μανχάταν. «Όλα πάνε καλά, γενικά μιλώντας», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ανοικτός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, εύχεται «Ημέρα Brexit», δηλαδή νίκης του αουτσάιντερ.

vv

Νωρίτερα, το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον προσήλθε νωρίς στο εκλογικό τμήμα (λίγο μετά τις 08:00 τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από το σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ, δηλώνοντας εξερχόμενος ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα».

Πάντως, οι κάτοικοι τριών μικρών κωμοπόλεων του Νιου Χαμσάιρ είχαν ήδη ψηφίσει. Μάλιστα, στο Ντίξβιλ Νοτς οι ελάχιστοι ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί τα μεσάνυχτα και έγιναν οι πρώτοι πολίτες που ψήφισαν στις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτείες - κλειδιά και τους αναποφάσιστους τα επιτελεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα, ενόψει της πιο αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης που έχουν ζήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια.

usa7

Οι τόνοι παραμένουν υψηλοί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο φινάλε της προεκλογικής του εκστρατείας επισκέφθηκε διαδοχικά τις πολιτείες Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νιου Χάμσαϊρ. Την έκλεισε δε, με συγκέντρωση αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/11) στο Μίσιγκαν, να χαρακτηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ως την πιο διεφθαρμένη υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

usa5

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται στις λεγόμενες swing states, τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, που λόγω πληθυσμού και αριθμού ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, η λαϊκή ψήφος σε 40 Πολιτείες έχει μικρή σημασία. Όλα κρίνονται σε Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χάμσιρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων από το Μίσιγκαν, αναφέρθηκε στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, τονίζοντας τη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί πολίτες, να ανατρέψουν την κατάσταση με τις σημερινές εκλογές. Παράλληλα ζήτησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, προκειμένου ν' αποκαταστήσει την ηθική και την τιμιότητα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

usa4
usa6
usa10
Χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του, ανθρώπους της δουλειάς και τους παρότρυνε να ψηφίσουν μαζικά στις σημερινές εκλογές ενώ υποσχέθηκε διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν και ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων στο Μίσιγκαν.

Μεγάλη του υπόσχεση όπως είπε, το ότι οι ΗΠΑ θα ξαναγίνουν πλούσιες, δυνατές και μεγάλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Από την πλευρά της η Κλίντον κάλεσε τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν μαζικά, επειδή κανένας δεν πρέπει ν' αναρωτηθεί μετά τις εκλογές αν θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, μεταδίδει το BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τραμπ ή Κλίντον;

Μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, θα επιστρέψουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ ή θα συνεχίσουν οι Δημοκρατικοί με τη Χίλαρι Κλίντον; Αυτό μένει να αποφασίσει ο αμερικανικός λαός σήμερα Τρίτη, με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στις ΗΠΑ.

Οι κάλπες στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τη ψήφο οκτώ πολιτών στη μικρή πόλη Ντίξβιλ Νοτς της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ και θα κλείσουν το βράδυ.

Με την εξαίρεση δύο ακόμη χωριών, στο Νιού Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύχτα, τα εκλογικά κέντρα στις περισσότερες πολιτείες άνοιξαν ανάμεσα στις 13.00 και τις 14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Η ώρα που οι κάλπες θα κλείσουν εξαρτάται από τη ζώνη ώρας. Με το που θα κλείσουν οι κάλπες θα δημοσιευτούν τα πρώτα exit polls.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, τις ώρες που κλείνουν οι κάλπες σε κάθε πολιτεία:

Συνήθως το αποτέλεσμα ανακοινώνεται μεταξύ 4 και 5 το πρωί τοπική ώρα (11 π.μ. - 12 μ.μ ώρα Ελλάδας) ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι τόσο αμφίρροπο που να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται 270. Και αν ένας από τους δύο μείνει στους 269; Δεν έχει συμβεί, αλλά στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το Κογκρέσο, το οποίο ως γνωστόν, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Εκτός όμως από Πρόεδρο, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν ένα νέο Κονγκρέσο καθώς και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους.

Κονγκρέσο: Τι είναι και πως λειτουργεί

Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.

Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.

Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.

Οι κυβερνήτες
Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν στις 8 Νοεμβρίου του κυβερνήτες τους, τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας, μαζί με τους γερουσιαστές, μεσολαβητές ανάμεσα στην πολιτεία τους και την Ουάσινγκτον.

Τα δημοψηφίσματα
157 προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 πολιτειών. Νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατος μισθός, υγεία, οπλοκατοχή είναι τα βασικά θέματα των δημοψηφισμάτων αυτών, που άπτονται και θεμάτων όπως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών στην Καλιφόρνια.

Οι τοπικές εκλογές
Χιλιάδες έδρες αιρετών θα ανανεωθούν σε τοπικό επίπεδο: νομοθετικές συνελεύσεις, δικαστές, δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι, κομητείες, σερίφηδες...

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ραγδαία άνοδος του Τράμπ έχει προκαλέσει αναταραχή στο επιτελείο της Κλίντον (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:


Σχετικές ειδήσεις